Klasa II Hp

uczniowie z wychowawcą width=

wychowawca klasy: BOŻENA JUZASZEK



Warsztaty kulinarne Kimchi
W dniu 25 października 2023 roku klasa 2hp pod opieką wychowawczyni Pani Bożeny Juzaszek odbyła wycieczkę do Ogrodu Botanicznego w Powsinie. Po długim spacerze po ogrodzie pełnym przygód, klasa uczestniczyła w warsztatach kuchni koreańskiej KIMCHI poprowadzone przez wykładowczynię Uniwersytetu Gwangju, Dyrektorkę Akademii Gotowania Baekgeum certyfikowaną instruktorkę kuchni koreańskiej Panią BAEK GEUM BI . Pod okiem Pani Dyrektor uczniowie przygotowali Kimchi, które zabrali ze sobą do domu. Tradycja wspólnotowego przygotowywania kimchi – Kimjang – została wpisana w 2013 roku na listę Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego Ludzkości UNESCO. Kimchi jest nieodłączną częścią kultury koreańskiej, a od lat zyskuje również uznanie na świecie ze względu na swoje zdrowotne wartości. Oryginalne kimchi fermentuje w tradycyjnych koreańskich naczyniach onggi, których wytwarzanie mogliśmy podziwiać na warsztatach poprowadzonych przez Mistrza JEONG HEE CHANGA. W trakcie warsztatów uczniowie zapoznali się też z techniką wytwarzania sushi oraz sposobami parzenia koreańskiej herbaty.
Wydarzenie zorganizowane przez Ogród Botaniczny PAN i ONGGI Stowarzyszenie Kulturalne Polska-Korea było wspaniałym uzupełnieniem wiedzy i umiejętności przyszłych absolwentów Technikum Gastronomiczno- Hotelarskiego. Bardzo serdecznie dziękujemy Pani Agnieszce Deludze koordynatorowi ds. obsługi  zwiedzających z Działu Promocji i Informacji Ogrodu Botanicznego PAN za zaproszenie !!!

Kimchi cooking workshop
On 25 October 25th 2023, class 2hp under the supervision of their tutor, Ms Bożena Juzaszek, took a trip to the Botanic Garden in Powsin. After a long walk through the garden full of adventures, the class participated in a KIMCHI Korean cuisine workshop led by Gwangju University lecturer, Director of the Baekgeum Cooking Academy and certified Korean cuisine instructor Ms BAEK GEUM BI . Under the guidance of the Director, our students prepared kimchi to take home with them. The tradition of community kimchi preparation - Kimjang - was inscribed on UNESCO's list of  Intangible Cultural Heritage of  Humanity in 2013. Kimchi is an integral part of Korean culture, and has also been gaining worldwide recognition over the years for its health benefits. The original kimchi is fermented in traditional Korean onggi pots, the making of which we were able to admire at a workshop led by Master JEONG HEE CHANG. During the workshop,the  students also learnt about the technique of making sushi and how to brew Korean tea.
The event, organised by the Botanical Garden of the Polish Academy of Sciences and the ONGGI Cultural Association Poland-Korea, was a great addition to the knowledge and skills of future graduates of the Catering and Hotel Management Secondary School. We would like to thank Ms Agnieszka Deluga, Visitor Services Coordinator from the Promotion and Information Department of the Botanic Garden of PAN for the invitation !!! 

uczniowie podczas warsztatów uczniowie podczas warsztatów

uczniowie podczas warsztatów

Wycieczka klasy 2hp
W dniu 20 października 2024 roku klasa 2hp pod opieką Pani Bożeny Juzaszek odwiedziła cmentarz na Powązkach, aby min. zapalić lampki na grobie naszego noblisty Władysława Reymonta (grób aktualnie w remoncie). Później obejrzała farmę dyń i udała się do kina Cinema City Arkadia na przepiękną animację „Chłopów”. Wcześniej tego samego dnia Pani Profesor Joanna Wojtulewicz poprowadziła w klasie 2hp lekcję tematyczną z języka polskiego na temat Władysława Reymonta i jego wspaniałego dzieła. Pełnometrażowy, ręcznie malowany film bardzo spodobał się młodzieży i wychowawczyni.  Aranżowane małżeństwa i stygmatyzacja kobiet to nadal aktualna kwestia w wielu krajach świata. Trzymamy kciuki za Oscara !!!

A trip of class 2hp
On  October 20th, 2024 class 2hp with their form teacher of Mrs Bożena Juzaszek visited the Powązki cemetery to, among other things, light lamps on the grave of our Nobel prize winner, Władysław Reymont (the grave is currently under renovation). After that students  visited a pumpkin farm and went to the Cinema City Arkadia cinema to see the beautiful animation "Peasants". Earlier in the day, Professor Joanna Wojtulewicz led a Polish language lesson in class 2hp on Władysław Reymont and his wonderful work. The full-length, hand-painted film was very much enjoyed by the young people and the teacher.  Arranged marriages and the stigmatisation of women is still a topical issue in many countries around the world. We are keeping our fingers crossed for an Oscar !!!

uczniowie z klasy 2Hp podczas wycieczki

W dniu 19 maja 2023r uczniowie klasy 1 hp wraz z p. Grażyną Ładno uczestniczyli w zorganizowanych przez Studio Kulinarne Makro w Warszawie ul. Al. Jerozolimskie 184, pokazach kulinarnych sporządzania potraw z warzyw, owoców, ziół oraz baristycznym nt. przygotowania zimnych i gorących napojów roślinnych. Młodzież miała okazję wysłuchać wykładu nt. najnowszych trendów roślinnych w gastronomii oraz zdegustować przyrządzonych przez szefów kuchni poniższych potraw:
1.Tatara z pieczonego selera podanego z musztardą domową, szalotką i  marynowaną kurką
2.Podpłomyka z „roślinnym kurczakiem”, kawiorem z bakłażana i sałatką z ziół
3.Wegańskich racuchów z prażonymi jabłkami, kremem z cydru gruszkowego i białej czekolady.
Uczniowie chętnie pomagali w przygotowaniu porcji degustacyjnych, sprawdzali też swoją wiedzę na temat kuchni wegańskiej w quizie z nagrodami. Na zakończenie imprezy wszyscy uczestnicy zostali obdarowani książką pt. „Kolacja inspiracji – od przystawki po deser” wydaną przez Akademię Inspiracji Makro, aby na podstawie zamieszczonych porad i receptur kontynuować zgłębianie wiedzy na w/w temat.

On May 19, 2023, students of class 1 hp together with Mrs. Grażyna Ładno participated in the culinary shows of preparing dishes from vegetables, fruits, herbs and baristas on the preparation of cold and hot plant drinks.It was organised by the Culinary Studio Makro in Warsaw. Young people had the opportunity to listen to a lecture on the latest plant trends in gastronomy and taste the following dishes prepared by chefs:
1. Roasted celery tartare served with homemade mustard, shallots and marinated chanterelle
2. flatbread with "vegetable chicken", eggplant caviar and herb salad
3. vegan pancakes with roasted apples, pear cider cream and white chocolate.
Students willingly helped in the preparation of tasting portions, they also tested their knowledge of vegan cuisine in a quiz with prizes. At the end of the event, all participants were presented with a book entitled "Inspiration dinner - from appetizer to dessert" published by the Makro Inspiration Academy, to continue exploring the knowledge on the above-mentioned subject based on the tips and recipes.

temat zajęć, ucnziowie biorący udział w warsztatach

uczniowie pracujący na warsztatach, potrawa wykonana przez uczniów

 

Akademia Kuchni Polskiej to spotkanie wykładowo-warsztatowe zorganizowane przez Akademię Inspiracji Makro. Uczestniczyli w nim uczniowie aż trzech klas- 1ep, 1hp i 3ehp. Podczas tego wydarzenia uczniowie poznali tajniki kuchni staropolskiej i współczesnej. Wysłuchali wykładów na temat polskich tradycji winiarskich oraz zagadnień dotyczących produkcji i wartości odżywczej serów. Każdy z wykładów zakończony był krótkim quizem wiedzy z atrakcyjnymi nagrodami dla zwycięzców. Bardzo ciekawym elementem spotkania były pokazy kulinarne w ramach których uczniowie mieli okazję spróbować potraw takich jak:

  • żebro wołowe z kawiorem i rybnymi kołdunami w rosole z suma i wołowiny,

  • kasza manna na wywarze z palonej kapusty z bryndzą, orzechem włoskim i dressingiem z cebuli,
  • cynamonka z kremem z kasztanów.

The Academy of Polish Cuisine is a lecture and workshop meeting organized by the Makro Inspiration Academy. It was attended by students of three classes - 1ep, 1hp and 3ehp. During this event, students learned the secrets of old Polish and modern cuisine. They listened to lectures on Polish wine traditions and issues related to the production and nutritional value of cheese. Each lecture ended with a short knowledge quiz with attractive prizes for the winners. A very interesting element of the meeting were culinary demonstrations where students had the opportunity to try dishes such as:

  • beef rib with caviar and fish dumplings in catfish and beef broth,
  • semolina on roasted cabbage broth with sheep cheese, walnut and onion dressing,
  • cinnamon with chestnut cream.

 

 

 

W czwartek 1 grudnia 2022 odbyła się wycieczka do Sejmu RP. Uczestnikami byli uczniowie kl.1hp z Panią Teresą Rogalą i  wychowawczynią Panią Urszulą Kowalczyk. Obserwując poranne obrady zostaliśmy powitani przez Marszałka Sejmu Pana Piotra Zgorzelskiego. Przewodnik zapoznał nas z historią RP, odwiedziliśmy również gabinet Pana Marszałka. Otrzymaliśmy drobne patriotyczne upominki, a następnie udaliśmy się na spacer traktem królewskim.

uczniowie podczas wycieczki w sejmie

 uczniowie podczas wycieczki w sejmie

 uczniowie podczas zwiedzania starego miasta