Klasa II e

wychowawca klasy: JADWIGA STACHURSKA



Dnia 20.12.2018r. uczniowie z klasy 2e byli w Muzeum Powstania Warszawskiego na lekcji muzealnej "63 dni niepodległej Polski". Podczas tej lekcji omówione zostały okoliczności wybuchu Powstania Warszawskiego oraz najważniejsze wydarzenia z tego okresu. Dowiedzieli się również że podczas zaciętych walk w Warszawie ujawniły się struktury niepodległego państwa polskiego.

//

On December 20, 2018 students from class 2e took part in the lesson called “63 days of independent Polan" at the Warsaw Uprising Museum. During this lesson, the circumstances of the Warsaw Uprising and the most important events from this period were discussed. Students also learned that during the fierce battles in Warsaw, the structures of the independent Polish state were revealed.

 

W dniu 3 października 2018 roku klasa IIE pod opieką Pani Bożeny Juzaszek uczestniczyła w warsztatach historycznej rekonstrukcji kulinarnej w Muzeum Pałacu w Wilanowie. Na początku uczniowie zapoznali się z krótką historią kuchni staropolskiej, a następnie pod okiem szefów kuchni wykonali dania kuchni staropolskiej: kiszki ze szczupaka nadziewane ryżem, pieczone na kiju z piuree z kalafiora, duszonym rabarbarem i sałatką z brukselki oraz ulubiony deser Jana III Sobieskiego: arkas – rodzaj panacotty podanej na sosie śliwkowym w towarzystwie pieczonej figi. Warsztaty bardzo podobały się uczniom, a wspólnie zjedzony obiad w pałacowych wnętrzach stanowił wspaniałe zakończenie spotkania.

// 

On October 3, 2018,   class IIE with teacher Ms Bożena Juzaszek participated in the workshop of historical culinary reconstruction in the Museum of the Palace in Wilanów. At the beginning, the students got acquainted with the short history of the old Polish cuisine, and then under the supervision of chefs, they prepared the old Polish dishes: pike stuffed with rice, baked on a stick with cauliflower piuree, stewed rhubarb and Brussels sprouts salad and favourite dessert of Jan III Sobieski: arkas - a kind of panacotta served on plum sauce accompanied by roasted figs.  The students had dinner in the palace interiors and were really delighted with the workshops.

 

 

21 września 2018r. grupa technologiczna klasy 2e pod opieką Pani Beaty Pręgowskiej zwiedzała wystawę „Poznaj Grzyby – unikniesz zatrucia” i uczestniczyła w lekcji na temat rozpoznawania grzybów w Wojewódzkiej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej przy ulicy Nowogrodzkiej 82. Polecamy!

//

On  September 21, 2018 technological group of class 2e with the teacher Mrs. Beata Pręgowska visited the exhibition "Meet the Mushrooms - avoid poisoning" and participated in the lesson on the recognition of fungi in the Provincial Sanitary and Epidemiological Station at 82 Nowogrodzka Street. We highly recommend it!