Klasa IV d

wychowawca klasy: PAULINA CIESIELSKA



 

 

Młody Kreator Sztuki Kulinarnej 2017 - finał

W dniu 14 i 15 marca 2017 roku Daniel Ogonowski uczeń klasy III D pod opieką Pani Profesor Bożeny Juzaszek wziął udział w finale prestiżowego, ogólnopolskiego konkursu gastronomicznego dla uczniów szkół gastronomicznych, który odbywa się od 13 lat w Poznaniu. Daniel zmodyfikował swoje danie z półfinału i przygotował:
Krewetki w dwóch odsłonach, smażone w cieście kataifi oraz w ravioli z nadzieniem z ogonów wołowych i krewetek, na sosie z pancerzyków krewetek z dodatkiem mleka kokosowego, z chutneyem z mango i maracui, pakchoyem, gąbką bazyliową i tiulem jabłkowym.
Daniel zajął II miejsce i wygrał cenne nagrody dla siebie, szkoły i trenerów.
Daniel przygotowywał się do finału pod kierunkiem Pani Profesor Bożeny Juzaszek i Szefa Kuchni Hotelu Le Regina w Warszawie Pana Pawła Oszczyka.
Gratulujemy wygranej !!!

//

The young creator of culinary art 2017 - finals

On 14th and 15th March our student Daniel Ogonowski from class IIId with his teacher Ms Bożena Juzaszek took part in the prestigious catering competition for catering schools. It has been taking place in Poznań for the last 13b years.
Daniel improved his dish from semifinals and he prepared:
prawns fried in katifi batter and ravioli stuffed with beef tails and shrimp sauce with exoskeletons of shrimp with coconut milk and chutney of mango and passion fruit, sponge basil and tulle apple sauce. Daniel took 2nd place and won valuable prizes for himself, school and his coaches. Daniel was for the final by Ms Bozena Juzaszek and chef of Hotel Le Regina Mr Paweł Oszczyk. Congratulations!

 

 

 

 

Dnia 18 stycznia 2017 roku Daniel Ogonowski uczeń klasy IIID pod opieką Pani Profesor Bożeny Juzaszek został zakwalifikowany i wziął udział w I półfinale prestiżowego konkursu ogólnopolskiego dla uczniów szkół gastronomicznych, który odbywa się w Poznaniu. Do półfinału zawalifikowało się 24 uczniów z ponad stu nadesłanych zgłoszeń. Zadaniem uczestników w tym roku było przygotowanie dania zasadniczego z zastosowaniem dowolnego rodzaju krewetek.
Daniel przygotował danie: Krewetki w dwóch odsłonach, w cieście kataifi oraz w roladce z musem w liściach nori, na sosie z pancerzyków krewetek z chutneyem z mango, pakchoyem i gąbką bazyliową.
Daniel zajął I miejsce i zakwalifikował się do finału, który odbędzie się 8 marca.

//

On 18th January 2017 Daniel Ogonowski from class 3d with his teacher Ms Bozena Juzaszek took part in the semi-final of the prestigious competition for catering schools students, which takes place in Poznań. 24 students were qualified to the contest out of over 100 applications. The participants had to prepare main course using any type of shrimp. Daniel prepared prawns in kateifi batter and roll-up mousse in the nori leaves, on the sauce from skeletons of shrimp with mango, chutney, pakchoy and sponge basil.
Daniel took first place and qualified to the finals, which will take place on 8th March. Congratulations and good luck in the finals!

Dnia 04.XII 2015 klasa 2d wraz z nauczycielem Pauliną Kulpa wybrała się do Centrum Nauki Kopernik. W centrum aktualnie znajduje się sześć wystaw stałych, a także Teatr Wysokich Napięć oraz Teatr Robotyczny. Klasa oglądała wystawy: Człowiek i Środowisko, Strefa Światła, Wystawę Lustra.

//

On 4th December 2015 students from class 2d with Ms Paulina Kulpa visited the Centre of Science Kopernik. There are currently six permanent exhibitions , High Voltage Theatre and Robotic Theatre. Students visited the following exhibitions: Man and Environment, Light Zone and Mirror Exhibition.

  

 

Dnia 15 maja 2015 roku klasa 1 G uczestniczyła w projekcie pt. „Nastolatek w Samorządzie" realizowanym przez Urząd M. St. Warszawy. W trakcie 6 godzinnych warsztatów młodzież pracowała w ramach trzech bloków ematycznych: szkoła, dzielnica, miasto.
Blok tematyczny dotyczący szkoły był okazją do rozmawiania o prawach i obowiązkach ucznia, możliwościach zaangażowania się w działalność samorządu uczniowskiego oraz postrzegania szkoły przez młodzież. Druga część warsztatu była okazją do dyskusji o dzielnicach, z którymi związani są uczniowie.
Podczas pracy związanej z tematyką miasta uczniowie mieli możliwość zdobycia wiedzy o funkcjonowaniu stolicy. W ramach warsztatu uczniowie wzięli udział w symulacji procesów związanych z Budżetem Partycypacyjnym. Na akończenie młodzież otrzymała od trenerów gry planszowe Aktywuj! Warszawę i podczas wspólnej rozgrywki utrwaliła wiadomości zdobyte podczas spotkania. Warsztat był również okazją do wymiany inspiracji i przedstawienia ciekawych źródeł dotyczących praw ucznia, organizacji pozarządowych oraz aktualnych wydarzeń dla młodzieży w Warszawie.

//

On 15th May 2015 the class 1G participated in the project “A Teenager in the school autonomy” realized by the Warsaw City Hall. While a six-hour workshop the youth worked on three disciplines: school, district, city.
Those who concentrated on the school issues had an opportunity to discuss students’ rights and duties, the possibilities to be active in the school autonomies and express teenagers’ views on schools.
In the second part of the workshop the students had a chance to talk about the districts which the students are connected with.
While working on the city issues the teenagers could learn about the way the capital city functions. During the workshop the students took part in the simulating processes connected with the Participatory Budgeting. In the end the young people received some board games Make Warsaw Active! From their trainers, consequently, during the common entertainment the acquired workshop knowledge was revised. This workshop was an opportunity to exchange the ideas and present interesting sources concerning students’ rights, non-governmental organizations and current events for the youth in Warsaw.

  

 

POMAGAMY "braciom mniejszym" // WE HELP "our little brothers"

Dnia 27 kwietnia 2015 roku przedstawiciele klasy 1 G wraz z wychowawcą P. Pauliną Ciesielską oraz opiekunem p. Natalią Kłos byli w Fundacji Azylu pod Psim Aniołem. Dzięki pomocy uczniów udało zakupić się karmę dla zwierząt, która została zawieziona do schroniska. Uczniowie mieli możliwość zabawy ze zwierzętami, pójścia z nimi na spacer. Zarówno dla młodzieży jak i zwierząt była to wspaniała lekcja dobroci i poświęcenia się w słusznej sprawie.
Dziękujemy za wsparcie wszystkim uczniom szkoły, nauczycielom i pracownikom.

//

On 27th April 2015 a representative group of the students from the class 1G together with the form teacher – Mrs. Paulina Ciesielska and another teacher Mrs. Natalia Kłos visited the The Foundation “ Azyl pod Psim Aniołem”. Thanks to the students’ help it was possible to buy pet’s food and deliever it to the shelter. Our students could play with the pets and walk them. For both the teenagers and the animals it was an excellent lesson of goodness and devotion.
We would like to thank all the students, teachers and school workers for support.