PROCEDURA PRZYJMOWANIA DOKUMENTÓW PODCZAS REKRUTACJI
w Zespole Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Warszawie
przy ul. Majdańskiej 30/36
Informacje dotyczące rekrutacji 2020/2021
WYKAZ PRZYCHODNI Pismo Biura Edukacji// ZASADY REKRUTACJI - 2020/2021r.
dla kandydatów do Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich
Komunikat MEN w sprawie wykazu olimpiad przedmiotowych
HARMONOGRAM REKRUTACJI do Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich na rok szkolny 2020/2021.
HARMONOGRAM DZIAŁAŃ ucznia szkoły podstawowej
Zgodnie z Zarządzeniem Mazowieckiego Kuratora Oświaty z dnia 31 stycznia 2020 roku w sprawie przyjmowania uczniów i słuchaczy do publicznych szkół i ponadgimnazjalnych oraz szkół policealnych na rok szkolny 2020/2021 kandydaci do oddziałów klasy pierwszej w szkołach prowadzących kształcenie zawodowe, oprócz podania, składają także zaświadczenie lekarskie o braku przeciwwskazań zdrowotnych do kształcenia w określonych zawodach.
Kandydaci do techników i branżowej szkoły I stopnia mogą bezpłatnie wykonywać badania lekarskie w przychodniach medycyny pracy wyłonionych w postępowaniu konkursowym przez Mazowiecki Wojewódzki Ośrodek Medycyny Pracy w Płocku.
Mazowiecki Wojewódzki Ośrodek Medycyny Pracy opublikował wykaz placówek realizujących badania dla kandydatów do szkół:
1. Informacje do rodziców uczniów i kandydatów do szkół ponadpodstawowych są dostępne na stronie: https://mwomp.pl/ badania-uczniow-wykonywane- przez-mwomp-w-2016-roku/
2. Wykaz placówek realizujących badania dla kandydatów do szkół ponadpodstawowych i na kwalifikacyjne kursy zawodowe, uczniów tych szkół, studentów, słuchaczy kwalifikacyjnych kursów zawodowych z terenu województwa mazowieckiego, którzy w trakcie praktycznej nauki zawodu są narażeni na działanie czynników szkodliwych, uciążliwych lub niebezpiecznych dla zdrowia jest dostępny pod linkiem https://mwomp.pl/badania-dla-kandydatow-do-szkol-ponadpodstawowych-lub-wyzszych-i-na-kwalifikacyjne-kursy-zawodowe-uczniow-tych-szkol-studentow-sluchaczy-kwalifikacyjnych-kursow-zawodowych-oraz-uczestnikow-studiow/
SKIEROWANIA na BADANIA LEKARSKIE można odbierać od dnia 15.06.2020r. dla kandydatów z I wyboru w SEKRETARIACIE SZKOŁY w godz. 10:00 - 15:00.
(Orzeczenie lekarza medycyny pracy o braku przeciwskazań zdrowotnych do kształcenia w określonym zawodzie składamy do sekretariatu do 18.08.2020r. do godz. 15:00)
Informacje osobowe o uczniu": pobierz
Składamy w sekretariacie do 18.08.2020r. wraz z oryginałem świadectwa, wyników testów szkoły podstawowej, zaświadczenie lekarza medycyny pracy i 2 zdjęciami.
Kandydaci do klas I w ZSGH proszeni są o dostarczenie KART ZDROWIA ucznia z gimnazjum, szkoły podstawowej (wrzesień 2020r.).
Informacje na temat rekrutacji uzupełniającej
Podanie-Rekr.Uzupełniająca.docx
Zgodnie ze swoją tradycją i doświadczeniem szkoła kształci w:
TECHNIKUM GASTRONOMICZNO-HOTELARSKIE nr 2
im. prof. Stanisława Bergera
Kształcenie trwa 5 lat i daje możliwość przystąpienia do egzaminu maturalnego i kontynuacji kształcenia na uczelniach wyższych.
TECHNIK HOTELARSTWA
Jeśli jesteś kulturalny, uśmiechnięty i lubisz uczyć się języków, wybierz zawód hotelarza.
Daje on możliwości kontaktu z ,,wielkim światem”. W swojej pracy możesz spotkać prezydentów, prawdziwych królów i królowe, a także ulubione gwiazdy muzyki czy sportu. Wszystko jest możliwe. Poza pracą w obiektach hotelarskich takich, jak: hotel, motel, pensjonat możesz pracować na kempingu, w schronisku młodzieżowym czy tak modnym ostatnio hostelu. Wiedza hotelarska wszędzie się przyda. Jeśli lubisz podróże, możesz pływać na statkach świadczących usługi hotelarskie lub w niedalekiej przyszłości będziesz mógł przyjmować gości w hotelu na orbicie ziemskiej lub w kosmosie.
Kierunek przygotowuje absolwenta do wykonywania zadań zawodowych takich, jak:
- prowadzenie działalności promocyjnej,
- sprzedaż usług hotelarskich,
- rezerwowanie usług hotelarskich,
- wykonywanie prac związanych z obsługą gości.
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Najbardziej uniwersalny kierunek kształcenia gastronomicznego.
Daje szerokie możliwości zatrudnienia w charakterze:
- specjalisty ds. zdrowego żywienia,
- kierownika zakładu gastronomicznego,
- managera,
- technologa żywienia,
- dietetyka,
- organizatora przyjęć okolicznościowych,
- organizatora cateringu,
- kelnera,
- sommeliera (kelnera od win),
- kucharza,
- intendenta w zakładach żywienia zbiorowego,
- a także przy dystrybucji profesjonalnego sprzętu gastronomicznego lub w hurtowniach i dużych marketach spożywczych.
Gwarantowana satysfakcja pracy w zawodzie w kraju i za granicą. Sukcesy kulinarne są w zasięgu Twoich możliwości!
BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA nr 20 im. prof. Stanisława Bergera
od 01.09.2017r.
Kształcenie trwa 3 lata i daje możliwość uzyskania zawodu i możliwość dalszego kształcenia.
KUCHARZ
Dobry kucharz jest artystą. Sam talent i twórcza inwencja to nie wszystko. U podstaw sukcesu leży solidna wiedza z zakresu gastronomii.
Kucharz sporządza różnego rodzaju potrawy, ciasta, napoje z zastosowaniem narzędzi, maszyn i urządzeń w zakładach gastronomicznych i przedsiębiorstwach. Planuje i organizuje pracę w kuchni.
Absolwent może pracować w:
- hotelach,
- restauracjach,
- w wielu publicznych miejscach żywienia - na statkach, promach, w pociągach pasażerskich, domach prywatnych.
CUKIERNIK
Jeśli masz wyobraźnię i jesteś pomysłowy, masz zdolności manualne, zapraszamy Cię do nauki w zawodzie cukiernik!
Praca cukiernika polega przede wszystkim na produkcji wszelkiego rodzaju ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych, które poza walorami smakowymi powinny również posiadać walory wizualne.
Podczas nauki w szkole uczeń powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów cukierniczych,
- sporządzanie półproduktów cukierniczych,
- sporządzanie gotowych wyrobów cukierniczych,
- dekorowanie wyrobów cukierniczych.
Uczniowie odbywają praktyczną naukę zawodu w renomowanych warszawskich zakładach HoReCa.