OFERTA EDUKACYJNA w zawodzie TECHNIK HOTELARSTWA
TECHNIKUM GASTRONOMICZNO-HOTELARSKIE nr 2 im. prof. Stanisława Bergera
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik hotelarstwa jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- prowadzenia działalności promocyjnej oraz sprzedaży usług hotelarskich;
- rezerwowania usług hotelarskich;
- wykonywania prac związanych z obsługą gości w recepcji;
- przygotowywania jednostek mieszkalnych do przyjęcia gości;
- przygotowywania i podawania śniadań w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie;
- przyjmowania i realizacji zamówień na usługi hotelarskie;
-organizowania usług dodatkowych w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie.
Przedmioty w zakresie rozszerzonym - do wyboru
Języki obce: angielski, geografia
Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym
1.Podstawy hotelarstwa
2.Organizacja pracy w recepcji
3.Organizacja pracy służby pięter
4.Organizacja usług żywieniowych
5.Marketing usług hotelarskich
6.Podstawy działalności przedsiębiorstwa hotelarskiego
7.Język angielski zawodowy
Przedmioty w kształceniu zawodowym praktycznym
1. Pracownia organizacji pracy w hotelarstwie
2.Pracownia obsługi konsumenta
3.Pracownia obsługi informatycznej
Miejsca odbywania praktyk:
1.Szkoła organizuje praktyki zawodowe w podmiotach zapewniających rzeczywiste warunki pracy, właściwe dla nauczanego zawodu, w wymiarze 4 tygodni w klasie trzeciej oraz zajęć praktycznych raz w tygodniu, w hotelach klasy De Lux, w klasie drugiej.
2.Jakość świadczonych usług, profesjonalizm oraz możliwości realizowania się uczniów są priorytetem w wyborze obiektów do odbywania praktyk zawodowych.
3.Uczniowie decydują, w którym z dostępnych obiektów chcą odbywać praktyki.
4.Uczniowie klas III mają możliwość odbywania zagranicznych praktyk i staży w Hiszpanii.
5. Współpracujemy z firmami hotelarskimi z Warszawy i okolic.
Perspektywy zatrudnienia
Hotelarstwo jest wyjątkową branżą z pięknymi tradycjami, w której staramy się tworzyć dla Gości ,,dom poza domem’’, poznajemy nowych ludzi, ciągle coś się dzieje. Posiadacz dyplomu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w zawodzie technik hotelarstwa.
Znajdzie pracę w Polsce i na obszarze Unii Europejskiej jako:
- technik hotelarstwa
- organizator usług cateringowych
- pracownik biurowy
- pracownik biura podróży
- pracownik informacji turystycznej
- recepcjonista
- steward, stewardessa
- pilot wycieczek
- przewodnik turystyczny
- inspektor piętra hotelowego
- bufetowy – barman
MIEJSCA PRACY:
- hotele i inne obiekty hotelarskie
- restauracje
- ośrodki wypoczynkowe
- zakłady uzdrowiskowe
- agroturystyka
- biura i agencje turystyczne
- ośrodki informacji turystycznej
- branżowe organizacje, fundacje i stowarzyszenia
- organy administracji państwowej odpowiedzialnej za promocję turystyki
- własna działalność gospodarcza
Cechy człowieka, pożądane w pracy hotelarza pięknie ilustrują słowa Janusza Korczaka:
„Być człowiekiem znaczy posiadać kryształową moralność, nieograniczoną tolerancyjność, do pasji posuniętą pracowitość, dążyć do ciągłego uzupełniania swego wykształcenia, pomagać innym’’.
W hotelarstwie dominuje relacja człowiek - człowiek i najważniejszym podmiotem jest "Gość". Prawdziwy hotelarz powinien kierować się zasadami savoir vivre'u, którego podstawowymi zasadami są:
- uśmiech,
- uprzejmość,
- życzliwość,
- punktualność,
- dyskrecja,
- lojalność,
- grzeczność.
Hotelarstwo jest wyjątkową branżą z pięknymi tradycjami, w której staramy się tworzyć dla gości ,,dom poza domem’’, poznajemy nowych ludzi, ciągle coś się dzieje.
Co po technikum?
Po ukończeniu technikum uczeń może przystąpić do egzaminu maturalnego, a następnie kontynuować naukę na studiach wyższych.
Będzie mógł również uzupełnić swoje kwalifikacje w szkołach policealnych lub na kwalifikacyjnych kursach zawodowych.
Procedura zdobywania uprawnień zawodowych
W trakcie nauki w technikum uczeń zdaje egzaminy w dwóch kwalifikacjach.
Pierwszy egzamin T.11 może zostać przeprowadzony pod koniec III klasy, zaś drugi T.12 w styczniu-lutym klasy IV. Po każdym zdanym egzaminie uczeń otrzymuje świadectwo potwierdzające kwalifikację w zawodzie.
Gdy uczeń zda wszystkie egzaminy i ukończy szkołę, otrzyma dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe w zawodzie technik hotelarstwa, który jest uznawany w krajach Unii Europejskiej.