Ósmoklasisto! Może chciałbyś kształcić się w zawodzie
Cukiernik?
Eighth grader! Maybe you would like to pursue vocational training
Confectioner?
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie cukiernik jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych
- obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów cukierniczych,
- sporządzanie półproduktów cukierniczych oraz gotowych wyrobów cukierniczych,
- dekorowanie wyrobów cukierniczych.
Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym
- Technologie cukiernicze
- Technika i bezpieczeństwo w cukiernictwie
- Podstawy działalności gospodarczej
- Język angielski zawodowy
Przedmioty w kształceniu zawodowym praktycznym
Zajęcia praktyczne
Miejsca odbywania praktyk
Szkoła organizuje praktyki zawodowe w cukierniach w następującym wymiarze:
- w klasie pierwszej dwa razy tygodniu po 5 godzin,
- w klasie drugiej i trzeciej dwa razy w tygodniu po 6 godzin,
Uczniowie decydują, w którym z dostępnych zakładów cukierniczych chcą odbywać praktyki zawodowe.
Miejsca pracy w zawodzie cukiernik
- cukiernie i restauracje w Polsce i na obszarze Unii Europejskiej,
- własna działalność gospodarcza.
Procedura zdobywania uprawnień zawodowych
Egzamin z kwalifikacji TG.4 Produkcja wyrobów cukierniczych odbędzie się w trzeciej klasie. Po zdanym egzaminie uczeń otrzymuje świadectwo potwierdzające kwalifikację w zawodzie cukiernik a następnie po ukończeniu szkoły otrzymuje dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe w zawodzie cukiernik, który jest uznawany w krajach Unii Europejskiej.
Co po szkole?
Absolwent po zakończeniu szkoły może kontynuować naukę w:
- szkole branżowej drugiego stopnia, w której może uzyskać potwierdzenie kwalifikacji TG.17 Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych i otrzymać dyplom w zawodzie Technikum technologii żywności,
- liceum ogólnokształcącym.