Cukiernik

Ósmoklasisto! Może chciałbyś kształcić się w zawodzie 
Cukiernik?


Eighth grader! Maybe you would like to pursue vocational training
Confectioner?

 

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie cukiernik jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych

  • obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów cukierniczych,
  • sporządzanie półproduktów cukierniczych oraz gotowych wyrobów cukierniczych,
  • dekorowanie wyrobów cukierniczych.

 

Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym

  • Technologie cukiernicze
  • Technika i bezpieczeństwo w cukiernictwie
  • Podstawy działalności gospodarczej
  • Język angielski zawodowy

 

Przedmioty w kształceniu zawodowym praktycznym

Zajęcia praktyczne

 

Miejsca odbywania praktyk

Szkoła organizuje praktyki zawodowe w cukierniach w następującym wymiarze:

 

Miejsca pracy w zawodzie cukiernik

  • cukiernie i restauracje w Polsce i na obszarze Unii Europejskiej,
  • własna działalność gospodarcza.

 

Procedura zdobywania uprawnień zawodowych
Egzamin z kwalifikacji TG.4 Produkcja wyrobów cukierniczych odbędzie się w trzeciej klasie. Po zdanym egzaminie uczeń otrzymuje świadectwo potwierdzające kwalifikację 
w zawodzie cukiernik a następnie po ukończeniu szkoły otrzymuje dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe w zawodzie cukiernik, który jest uznawany w krajach Unii Europejskiej.

 

Co po szkole?

Absolwent po zakończeniu szkoły może kontynuować naukę w:

  • szkole branżowej drugiego stopnia, w której może uzyskać potwierdzenie kwalifikacji TG.17 Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych i otrzymać dyplom w zawodzie Technikum technologii żywności,
  • liceum ogólnokształcącym.