Technik żywienia i usług gastronomicznych
TECHNIKUM GASTRONOMICZNO-HOTELARSKIE nr 2 im. prof. Stanisława Bergera
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- sporządzania potraw i napojów, ponieważ posiada te same umiejętności, które sa niezbędne w pracy kucharza
- planowania produkcji gastronomicznej
- planowania i oceniania sposobu żywienia
- opracowywania oferty usług gastronomicznych
- organizowania i wykonywania usług gastronomicznych
- prowadzenia własnej działalności gospodarczej
- świadczenia usług żywieniowych konsumentom w zakładzie gastronomicznym lub w formie usług cateringowych
- opracowywania nowych receptur na potrawy i napoje, oraz wdrażania ich do produkcji
- organizowania procesu produkcyjnego w zakładzie gastronomicznym
- organizowania procesu magazynowania surowców i półproduktów oraz zabezpieczania żywności przed zepsuciem
- kontrolowania przebiegu procesu technologicznego, pod kątem racjonalnego gospodarowania surowcami, jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego żywności
- obliczania wartości odżywczej i energetycznej potraw i posiłków
- przestrzegania zasad racjonalnego żywienia z uwzględnieniem nowych zaleceń i trendów żywieniowych
- układania menu codziennego, okolicznościowego oraz na przyjęcia
- posługiwania się sprzętem komputerowym oraz korzystania z programów komputerowych do planowania i rozliczania działalności zakładu gastronomicznego
- posługiwania się nowoczesnym sprzętem i urządzeniami z zakresu gastronomii, zgodnie z zasadami BHP
- aranżowania i dekorowania potraw, napojów, stołów oraz sali konsumenckiej
- współpracowania w zespole oraz zarządzania zasobami ludzkimi
- obsługiwania gości z zastosowaniem profesjonalnego serwisu
- rozliczania kosztów usług gastronomicznych
- promowania usług gastronomicznych
- porozumiewania się z obcojęzycznymi klientami oraz współpracownikami w języku angielskim
Przedmioty w zakresie rozszerzonym
- Język angielski
- Chemia lub Biologia
Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym
- Technika i bezpieczeństwo w gastronomii
- Podstawy działalności gospodarczej w gastronomii
- Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem
- Język angielski zawodowy
- Zasady żywienia
- Organizowanie produkcji gastronomicznej
- Usługi gastronomiczne
Przedmioty w kształceniu zawodowym praktycznym
- Pracownia technologiczna
- Zajęcia praktyczne w gastronomii ( w kl. II )
- Pracownia planowania żywienia i produkcji gastronomicznej
- Pracownia obsługi klienta
Miejsca odbywania praktyk
- Praktyki zawodowe zgodnie z podstawą programową realizowane są w klasie III, w wymiarze 160 godzin, w ciągu 4 tygodni.
- Szkoła organizuje praktyki zawodowe w podmiotach zapewniających rzeczywiste warunki pracy, właściwe dla nauczanego zawodu. Priorytetem w wyborze obiektów do odbywania praktyk zawodowych jest profesjonalizm i jakość świadczonych usług oraz możliwości realizowania się uczniów. Są to głównie restauracje w III* i IV * hotelach, położonych na terenie Warszawy.
- Uczniowie decydują, w którym zakładzie gastronomicznym chcą odbywać praktyki, mogą również odbyć zagraniczne praktyki i staże w Hiszpanii.
Perspektywy zatrudnienia
Branża usług gastronomicznych stale się rozwija. Coraz więcej ludności, szczególnie w dużych miastach, ze względu na szybki styl życia, korzysta z formy żywienia się poza domem. Ludzie częściej się przemieszczają, podróżują i odpoczywają, oczekując na pełną obsługę dotyczącą wyżywienia. Dlatego nadal będą się tworzyć nowe miejsca pracy dla technika żywienia i usług gastronomicznych. Pracę w gastronomii jest stosunkowo łatwo znaleźć, dostępne są oferty pracy w kraju jak również za granicą. Osoba z wykształceniem technika żywienia i usług gastronomicznych może także prowadzić własną firmę.
Absolwent z dyplomem potwierdzającym kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych znajdzie pracę w Polsce i na obszarze Unii Europejskiej jako:
- specjalista ds. zdrowego żywienia
- dietetyk
- technik żywienia
- technolog żywienia
- kucharz
- szef kuchni
- garmażer
- bufetowy - barman
- barista ( specjalista od parzenia kawy)
- kierownik zakładu gastronomicznego
- manager
- kierownik sali
- organizator cateringu
- kelner
- sommelier (kelner od win)
- intendent w zakładach żywienia zbiorowego
- organizator przyjęć okolicznościowych
- organizator usług cateringowych
- specjalista d/s dystrybucji profesjonalnego sprzętu gastronomicznego
- pracownik hurtowni spożywczej lub dużego marketu spożywczego
- specjalista d/s rozliczania produkcji gastronomicznej
- specjalista d/s kalkulacji usług gastronomicznych
MIEJSCA PRACY
- restauracje
- karczmy
- gospody
- pizzerie
- puby
- bary
- bistra
- jadłodajnie
- kawiarnie
- stołówki szkolne, pracownicze itp
- własna działalność gospodarcza
- hotele
- pensjonaty
- firmy cateringowe
- zakłady gastronomiczne na statkach, promach, w pociągach pasażerskich,
- lokale rozrywkowe, bary typu aperitif
- poradnie zdrowego żywienia
- hurtownie sprzętu gastronomicznego, żywności, dodatków do żywności oraz opakowań w gastronomii