Technik żywienia i usług gastronomicznych

 Technik żywienia i usług gastronomicznych

TECHNIKUM GASTRONOMICZNO-HOTELARSKIE nr 2 im. prof. Stanisława Bergera

 

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • sporządzania potraw i napojów, ponieważ posiada te same umiejętności, które sa niezbędne w pracy kucharza
  • planowania produkcji gastronomicznej
  • planowania i oceniania sposobu żywienia
  • opracowywania oferty usług gastronomicznych
  • organizowania i wykonywania usług gastronomicznych
  • prowadzenia własnej działalności gospodarczej
  • świadczenia usług żywieniowych konsumentom w zakładzie gastronomicznym lub w formie usług cateringowych
  • opracowywania nowych receptur na potrawy i napoje, oraz wdrażania ich do produkcji
  • organizowania procesu produkcyjnego w zakładzie gastronomicznym
  • organizowania procesu magazynowania surowców i półproduktów oraz zabezpieczania żywności przed zepsuciem
  • kontrolowania przebiegu procesu technologicznego, pod kątem racjonalnego gospodarowania surowcami, jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego żywności
  • obliczania wartości odżywczej i energetycznej potraw i posiłków
  • przestrzegania zasad racjonalnego żywienia z uwzględnieniem nowych zaleceń i trendów żywieniowych
  • układania menu codziennego, okolicznościowego oraz na przyjęcia
  • posługiwania się sprzętem komputerowym oraz korzystania z programów komputerowych do planowania i rozliczania działalności zakładu gastronomicznego
  • posługiwania się nowoczesnym sprzętem i urządzeniami z zakresu gastronomii, zgodnie z zasadami BHP
  • aranżowania i dekorowania potraw, napojów, stołów oraz sali konsumenckiej
  • współpracowania w zespole oraz zarządzania zasobami ludzkimi
  • obsługiwania gości z zastosowaniem profesjonalnego serwisu
  • rozliczania kosztów usług gastronomicznych
  • promowania usług gastronomicznych
  • porozumiewania się z obcojęzycznymi klientami oraz współpracownikami w języku angielskim

 

Przedmioty w zakresie rozszerzonym

  • Język angielski
  • Chemia lub Biologia

 

Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym

  • Technika i bezpieczeństwo w gastronomii
  • Podstawy działalności gospodarczej w gastronomii
  • Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem
  • Język angielski zawodowy
  • Zasady żywienia
  • Organizowanie produkcji gastronomicznej
  • Usługi gastronomiczne

 

Przedmioty w kształceniu zawodowym praktycznym

  • Pracownia technologiczna
  • Zajęcia praktyczne w gastronomii ( w kl. II )
  • Pracownia planowania żywienia i produkcji gastronomicznej
  • Pracownia obsługi klienta

 

Miejsca odbywania praktyk

  • Praktyki zawodowe zgodnie z podstawą programową realizowane są w klasie III, w wymiarze 160 godzin, w ciągu 4 tygodni. 
  • Szkoła organizuje praktyki zawodowe w podmiotach zapewniających rzeczywiste warunki pracy, właściwe dla nauczanego zawodu. Priorytetem w wyborze obiektów do odbywania praktyk zawodowych jest profesjonalizm i jakość świadczonych usług oraz możliwości realizowania się uczniów. Są to głównie restauracje w III* i IV * hotelach, położonych na terenie Warszawy.
  • Uczniowie decydują, w którym zakładzie gastronomicznym chcą odbywać praktyki, mogą również odbyć zagraniczne praktyki i staże w Hiszpanii.

 

Perspektywy zatrudnienia

Branża usług gastronomicznych stale się rozwija. Coraz więcej ludności, szczególnie w dużych miastach, ze względu na szybki styl życia, korzysta z formy żywienia się poza domem. Ludzie częściej się przemieszczają, podróżują i odpoczywają, oczekując na pełną obsługę dotyczącą wyżywienia. Dlatego nadal będą się tworzyć nowe miejsca pracy dla technika żywienia i usług gastronomicznych. Pracę w gastronomii jest stosunkowo łatwo znaleźć, dostępne są oferty pracy w kraju jak również za granicą. Osoba z wykształceniem technika żywienia i usług gastronomicznych może także prowadzić własną firmę.

 

Absolwent z dyplomem potwierdzającym kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych znajdzie pracę w Polsce i na obszarze Unii Europejskiej jako:

  • specjalista ds. zdrowego żywienia
  • dietetyk
  • technik żywienia
  • technolog żywienia
  • kucharz
  • szef kuchni
  • garmażer
  • bufetowy - barman
  • barista ( specjalista od parzenia kawy)
  • kierownik zakładu gastronomicznego
  • manager
  • kierownik sali
  • organizator cateringu
  • kelner
  • sommelier (kelner od win)
  • intendent w zakładach żywienia zbiorowego
  • organizator przyjęć okolicznościowych
  • organizator usług cateringowych
  • specjalista d/s dystrybucji profesjonalnego sprzętu gastronomicznego
  • pracownik hurtowni spożywczej lub dużego marketu spożywczego
  • specjalista d/s rozliczania produkcji gastronomicznej
  • specjalista d/s kalkulacji usług gastronomicznych

 

MIEJSCA PRACY

  • restauracje
  • karczmy
  • gospody
  • pizzerie
  • puby
  • bary
  • bistra
  • jadłodajnie
  • kawiarnie
  • stołówki szkolne, pracownicze itp
  • własna działalność gospodarcza
  • hotele
  • pensjonaty
  • firmy cateringowe
  • zakłady gastronomiczne na statkach, promach, w pociągach pasażerskich, 
  • lokale rozrywkowe, bary typu aperitif
  • poradnie zdrowego żywienia
  • hurtownie sprzętu gastronomicznego, żywności, dodatków do żywności oraz opakowań w gastronomii