W dniu 26.05.2023 roku klasa 2dp wraz z Panią Dyrektor Anną Chylińską oraz Panem Robertem Nicewiczem uczestniczyła w warsztatach pokazowych zorganizowanych przez nowo otwarty sklep HENDI przy ul. Sierakowskiego 4 w Warszawie. Kurs poprowadził ceniony i wielokrotnie nagradzany szef kuchni Kurt Scheller. Pod jego okiem młodzi adepci sztuki kulinarnej rozpoznawali znane i mniej znane przyprawy, noże i drobny sprzęt gastronomiczny niezbędny podczas procesów technologicznych. Uczniowie mieli także okazję podszkolić swoje umiejętności filetowania ryb oraz trybowania kurczaka. Szef Kurt Scheller wraz z młodzieżą ugotowali wspólnie pyszne risotto ze szparagami i pieczarkami. Czas spędzony na warsztatach przebiegł w miłej i zabawnej atmosferze. Na koniec wykonano kilka pamiątkowych zdjęć, a uczniowie otrzymali drobne upominki od marki HENDI.
On 26th of May 2023 the 2dp class, together with our Headmaster - Ms Anna Chylińska, and our culinary art teacher- Mr Robert Nicewicz participated in a demonstration workshop organised by the newly opened HENDI shop at 4 Sierakowskiego Street in Warsaw. The course was conducted by the esteemed and award-winning chef Mr Kurt Scheller. Under his tutelage, the young students of the culinary arts recognised well-known and lesser-known spices, knives and small catering equipment necessary for technological processes. The students also had the opportunity to brush up on their fish filleting and chicken boning skills. Together, Chef Kurt Scheller and the young people cooked a delicious risotto with asparagus and mushrooms. The time spent at the workshop passed in a relaxed and fun atmosphere. At the end, some commemorative photos were taken and our students received small gifts from the HENDI brand.
Inauguracja Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere // Inauguration of the Academy of Masters of Taste by Belvedere
I warsztat kulinarny: Wołowina w kuchni francuskiej
W dniu 27 września 2022 r. trójka uczniów naszej szkoły Wiktoria Czarnecka z klasy IVdp, Weronika Stefańska z klasy III dp oraz Jakub Wysocki z klasy IVd (uczniowie, którzy zdali egzaminy i zakwalifikowali się do Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere) wzięli udział w inauguracji roku szkolnego 2022/2023 w Chefs Culinar w Wiskitkach pod opieką nauczycieli Pani Bożeny Juzaszek i Pani Beaty Pręgowskiej.
Na inauguracji była obecna również Pani Dyrektor naszej szkoły Anna Chylińska. Uczniowie zostali wyposażeni w akcesoria cukiernicze, profesjonalne noże, wspaniałą książkę kulinarną i stroje kucharskie. Po inauguracji wraz nauczycielami wzięli udział w I warsztacie Akademii prowadzonym przez Szefów Kuchni Davida Gaboriaud oraz Krystiana Zalejskiego na temat wołowiny w kuchni francuskiej. Studenci Akademii przygotowali wspaniałe dania z wołowiną w roli głównej pod okiem mistrzów kulinarnych.
First culinary workshop: Beef in French cuisine.
On September 27, 2022, three students of our school Wiktoria Czarnecka from class IVdp, Weronika Stefanska from class III dp and Jakub Wysocki from class IVd (students who passed the exams and qualified for the Academy of Masters of Taste by Belvedere)took part in the inauguration of the school year 2022/2023 at Chefs Culinar in Wiskitki under the supervision of teachers Ms. Bożena Juzaszek and Ms. Beata Pręgowska. The Headteacher of our school Ms. Anna Chylińska was also present at the inauguration. The students were equipped with confectionery accessories, professional knives, a great culinary book and cooking clothes. After the inauguration, together with their teachers, they took part in the 1st Academy workshop led by Chefs David Gaboriaud and Krystian Zalejski on beef in French cuisine. Academy students prepared wonderful dishes starring beef under the guidance of the culinary masters.
24 maja 2023r. nasza szkoła kontynuowała wdrożenie innowacji "Eko-logika. Sztuka roślinnego gotowania” w ramach projektu POPOJUTRZE_ZAWODOWO, finansowanego ze środków Unii Europejskiej. Tym razem uczniowie klasy 1 dp pod opieką Beata Pręgowskiej wzięli udział w warsztatach kulinarnych poprowadzonych przez szefa Sebastiana Gołębiewskiego w szkole gotowania Little Chef na Mokotowie. Młodzież po wprowadzeniu teoretycznym przygotowała roślinny zestaw obiadowy składający się z : przystawki – spring rolls z tofu, dania głównego – spaghetti z surowej cukinii/pesto z pomidorów/vegański parmezan oraz deseru – muffiny czekoladowe z cukinii z cieciorellą. Wszyscy pracowali zgodnie z zasadą zero waste. Po degustacji uczniowie wypowiadali swoje zdania nt swoich ulubionych dań, preferencji smakowych, co im się podobało i czego się nauczyli na warsztatach. To była bardzo ciekawa lekcja o kuchni roślinnej pozwalająca zdobyć nowe umiejętności.
On 24th of May 2023, our school continued to implement the innovation "Eco-logic. The art of plant-based cooking" as part of ‘the THE DAY AFTER TOMORROW_ PROFESSIONALLY” project, funded by the European Union. This time, students from class 1 dp under the supervision of Ms Beata Pręgowska took part in a cooking workshop led by chef Mr Sebastian Gołębiewski at the Little Chef cooking school in Mokotów. After a theoretical introduction, the young people prepared a plant-based lunch set consisting of : a starter - spring rolls with tofu, a main course - raw courgette spaghetti/pesto from tomatoes/vegan parmesan and a dessert - chocolate courgette muffins with chickpeas. Everyone worked according to the zero waste principle. After the tasting, the students commented on their favourite dishes, their taste preferences, what they liked and what they had learnt during the workshop. It was a very interesting lesson in plant-based cooking and a chance to learn new skills.
We wrześniu tego roku nasza szkoła brała udział we wdrożeniu innowacji "Eko-logika. Sztuka roślinnego gotowania” w ramach projektu POPOJUTRZE_ZAWODOWO, finansowanego ze środków Unii Europejskiej. Podczas warsztatów dwoje nauczycieli (pani Izabela Czyż i pani Lidia Krasnodębska) oraz piętnaścioro uczniów klas 2dp oraz 2ap miało okazję zapoznać się z tajnikami kuchni wegańskiej. Zajęcia prowadził wykwalifikowany szef kuchni, trener Sebastian Gołębiewski dla, którego jak sam mówi: "Gotowanie to nie tylko zawód. To przekazywanie doświadczenia i emocji". Warsztaty dla nauczycieli trwały dwa dni i odbyły się w szkole gotowania Little Chef, natomiast uczniowie rozwijali swoje umiejętności pod okiem Pana Sebastiana w naszej szkole podczas trzech kolejnych spotkań.
Zajęcia prowadzone były w formie teoretycznej i praktycznej. Dzięki temu uczestnicy poszerzyli swoją wiedzę i umiejętności praktyczne dotyczące kuchni roślinnej.
In September this year, our school participated in the implementation of the innovation "Eco-logic. The Art of Vegetable Cooking” under the project POPOJUTRZE_ZAWODOWO, financed by the European Union. During the workshops, two teachers (Mrs. Izabela Czyż and Mrs. Lidia Krasnodębska) and fifteen students from 2dp and 2ap classes had the opportunity to learn about the secrets of vegan cuisine. The classes were conducted by a qualified chef, trainer Sebastian Gołębiewski, for whom, as he says himself: “Cooking is not only a profession. It is the transmission of experience and emotions". Workshops for teachers lasted two days and took place in the Little Chef cooking school, while the students developed their skills under the supervision of Mr. Sebastian in our school during three next meetings.
Classes were conducted in theoretical and practical form. As a result, the participants broadened their knowledge and practical skills in the field of plant-based cuisine.