2010-2006

Konkurs gastronomiczny 2010

W dniu 27.01.2010r. odbyła się w szkole VI edycja Szkolnego Konkursu Gastronomicznego o tematyce „Czekolada w potrawach”.
W jury konkursu zasiedli prawdziwi eksperci od czekolady. Pan Janusz Profus Maestro Czekolady z Wedla oraz Pan Marcin Olszewski Ekspert Czekoladowych Kreacji z cukieterii przy ul. Tytoniowej.
Przewodniczącym był Pan Mirosław Reszczyk członek zarządu Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni – przyjaciel szkoły. W składzie jury degustacyjnego był również Pan Tomasz Jakubiak z telewizji TVN.
Gościem konkursu była Pani Hanna Zakościelny z Wydziału Oświaty Praga Południe.

Zwycięzcy konkursu:
I Miejsce - Mateusz Wichrowski IV G1
II Miejsce - Daniel Makulski II K1
III Miejsce - Piotr Tadej II K1
IV Miejsce - Michał Szcześniak II K1
V Miejsce - Ariel Świstak - III K1 ,Jakub Rosik I K1
VI Miejsce - Jakub Kowalski IV G1

I Miejsce - Mateusz Wichrowski IV G1

 

II Miejsce - Daniel Makulski II K1

 

III Miejsce - Piotr Tadej II K1

 

IV Miejsce - Michał Szcześniak II K1

 

V Miejsce - Ariel Świstak - III K1,

 

Jakub Rosik I K1

  

VI Miejsce - Jakub Kowalski IV G1

 

 



Konkurs gastronomiczny 2009

W dniu 11 lutego 2009 roku odbyła się V edycja Szkolnego Konkursu Gastronomicznego o tematyce ,,Kuchnia Azjatycka”.

Gośćmi Konkursu byli:
1.Pani Hanna Kościelny - z Wydziału Oświaty i Wychowania
2.Pan Ryszard Majewski - wizytator Mazowieckiego Kuratorium Oświaty
3. Pani Beata Leszczyńska - wizytator Mazowieckiego Kuratorium Oświaty
4. Pan Maciej Wawryniuk - doradca kulinarny firmy ,,Kamis”
5. Pan Mirosław Reszczyk - członek Zarządu Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, przyjaciel szkoły.
6. Pan Robert Ziemkiewicz - szef kuchni hotelu Holiday Inn
oraz nasi byli absolwenci:
7. Pan Mateusz Wesołowski - szef restauracji hotelu Intercontinental
8. Pan Kamil Zając - szef kuchni hotelu Ibis

W konkursie wzięło udział 19 osób z klas pierwszych, drugich, trzecich i czwartych.
Konkurs przygotowała pani profesor Bożena Juzaszek wraz z klasą II G i I G1 we współpracy z panią dyrektor Anną Chylińską.

WYNIKI SZKOLNEGO KONKURSU GASTRONOMICZNEGO – KUCHNIA AZJATYCKA

I MIEJSCE Mateusz Wichrowski kl. III G1

 

II MIEJSCE Dominik Kowalczyk kl. II G

 

III MIEJSCE Jakub Kowalski kl. III G1

 

IV MIEJSCE Paweł Działecki kl. II K

 

V MIEJSCE EX EAQUO Michał Kossakowski kl. II G

 

V MIEJSCE EX EAQUO Michał Szcześniak kl. II K1

 

 

 



Konkurs gastronomiczny 2008

Zakąska zimna była ale jej przygotowanie przebiegało w gorącej atmosferze…. Nic dziwnego nasi gastronomowie mieli ku temu okazję dnia 07.02.2008 roku, kiedy po raz czwarty odbywał się w naszej szkole konkurs gastronomiczny, tym razem – na sporządzenie zimnej przekąski.
W skład jury degustacyjnego weszli mistrzowie kulinarni z Kamisu, Zbigniew Miętka i Jacek Petryka, a także z Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni: Leszek Makulski, Mirosłwa Reszczyk, Andrzej Bryk, Mariusz Nowicki. Z ramienia szkoły w jury zasiadła pani kierownik szkolenia praktycznego Urszula Augustyniak, a w jury techniczny były panie: Weronika Barańska i Grażyna Ładno.
Nagrody otrzymali:
I miejsce Marta Jaworska III G 1– zestaw noży dekoracyjnych
II miejsce Wojciechowski Kamil I K – Blender
III miejsce Daniel Mrozek IV G zestaw końcówek do dekoracji ciast i zakąsek.



Konkurs gastronomiczny 2007

W dniu 17 stycznia 2007 roku odbyła się w naszej szkole III edycja Szkolnego Konkursu Gastronomicznego o tematyce ,,Deser”.
Konkurs zaszczycili swoją obecnością pani Bożena Sikoń (absolwentka naszej szkoły) mistrzyni cukiernictwa, laureatka wielu prestiżowych nagród, szefowa pracowni cukierniczej hotelu Jan III Sobieski, pan Mirosław Reszczyk, restaurator, skarbnik OSSKiC, pan Andrzej Bryk szef kuchni hotelu Mariott, wiceprezes OSSKiC, pani Anna Zimny szefowa gastronomii hotelu Mariott, pani Bożena Siennicka (nauczycielka technologii pani Bożeny Sikoń).
W konkursie wzięło udział 15 uczniów z klas gastronomicznych. Przewodniczącą konkursu była pani Bożena Sikoń. Jury konkursu składało się z jury technicznego –pani Weronika Barańska i pani Bożena Juzaszek i jury degustującego – pani Bożena Sikoń, pani Grażyna Ładno oraz pan Mirosław Reszczyk. Konkurs cieszył się dużym zainteresowaniem młodzieży naszej szkoły, był okazją doskonalenia zawodowego dla uczniów i nauczycieli pod okiem mistrzów oraz wspaniałą imprezą integracyjną dla uczniów, nauczycieli i zaproszonych gości.

Zwycięzcy konkursu:
I miejsce - Robert Harna II G
II miejsce - Magdalena Jaworska II G1
III miejsce – Mariusz Paszkowski IV G1
Wyróżnienia
Krzysztof Puchta IV G1
Adam Frelak – II G1
Marlena Wielądek I G



Konkurs gastronomiczny 2006

W dniu 07 lutego 2006 odbył się w naszej szkole szkolny konkurs gastronomiczny o tematyce ,,Potrawa z wykorzystaniem przetworów zbożowych”.
W konkursie wzięło udział 35 uczniów z klas gastronomicznych.
Jury konkursu składało się z jury technicznego – Pani Beata Pręgowska i Pani Iwona Olechnowicz oraz jury degustującego – Pani Weronika Barańska i pani Grażyna Ładno oraz pan Mirosław Reszczyk - skarbnik OSSKiC, restaurator. Gośćmi konkursu byli pan Grzegorz Kazubski – dyrektor naczelny Centrali Kulinarnej ,,Makro”oraz pan Marcin Piotrowski – członek OSSKiC, kucharz ambasadora Australii.

Wyniki konkursu:
I miejsce Kamil Baryła, Krystian Woźniak IV G
II miejsce Grzegorz Polak, Robert Harna I G
III miejsce Sebastian Oliwa, Daniel Mrozek II G

WYRÓŻNIENIA
Mateusz Przybylski II G za kompozycję smakową
Michał Kurek, Rafał Kosowski III G1 za estetykę podania
Łukasz Gośliński, Emilia Brzezińska II G1 za technikę wykonania