Szkolny Konkurs Barmański

Szkolny Konkurs Barmański 2019/2020 // Bartender School Competitio 2019/2020

W dniu 04 listopada 2019 roku odbył się III Szkolny Konkurs Barmański pod patronatem firmy SCM Poland głównego dystrybutora firmy Monini w Polsce. Do tego wydarzenia zgłosiło się 4 uczniów z naszej szkoły natomiast do finałowych rozgrywek przystąpiło 3 osoby - Zuzanna Mataszek klasa IVH, Piotr Galas klasa IVF oraz Daniel Wrzosek klasa ID. Każdy z uczestników zaprezentował wysoki poziom wykonania oraz technikę barmańską ale wygrany jest tylko jeden to Zuzanna Mataszek z drinkiem o nazwie "Alice in Wonderladnd" i Ona będzie reprezentować Naszą Szkołę na konkursie Monin Junior Cup 05 grudnia 2019 roku.

Skład drinka bezalkoholowego:
1. puree jagodowe 30ml,
2. syrop bazyliowy 20 ml,
3. sok z cytryny 40 ml,
4. sok porzeczkowy 160 ml,
5. świeże liście bazylii 6 szt.

Eementy dekoracyjne: świeża bazylia, jagody, puder cytrynowy, -technika wykonania: budowanie drinka, -naczynie do prezentacji: kubek metalowy. Konkurs przygotowali i przeprowadzili Pan Arkadiusz Butor i Pani Grażyna Ładno.

// 

On November 4th, 2019, the 3rd School Bartender Competition took place under the patronage of SCM Poland, the main distributor of Monini in Poland. 4 students from our school applied for this event and 3 people joined the final competition - Zuzanna Mataszek (class 4 H), Piotr Galas (class 4F) and Daniel Wrzosek (class 1D). Each participant presented a high level of performance and bartending technique but the winner was Zuzanna Mataszek with a drink called "Alice in Wonderland". She will represent our school at the Monin Junior Cup competition on December 5th, 2019

Non-alcoholic drink ingredients:
1. 30 ml berry puree
2. 20 ml basil syrup
3. 40ml lemon juice
4. 160 ml currant juice
5. 6 pcs.fresh basil leaves

Garnish: fresh basil, berries, lemon powder, performance technique: preparing a drink presentation dish: metal cup. The competition was organized by Mr. Arkadiusz Butor and Ms. Grażyna Ładno

 

 

 



Szkolny Konkurs Barmański „Soft Drink” 2015/2016 // Bartender School Competition "Soft Drink" 2015/2016

W dniu 10 czerwca 2016 roku w Zespole Szkół Techniczno-Zawodowych im. inż. Czesława Nowaka w Radzyminie odbył się II Międzyszkolny Konkurs Barmański „Soft Drink”. Celem konkursu było rozpowszechnianie sztuki barmańskiej wśród uczniów techników o profilu gastronomiczno-hotelarskim. Każdy z uczestników miał w pierwszej części wykonać swojego „soft drinka” w dwóch porcjach, natomiast w drugiej części przechodziło trzech najlepszych uczniów.
Oceniany był wygląd dekoracji, smak kompozycji składników oraz technika wykonania. Głównym sędzią był Jerzy Czapla długotrwały barman, a obecnie szkoleniowiec młodego pokolenia adeptów sztuki barmańskiej.
Naszą szkołę reprezentowała uczennica Klaudia Korbuszewska z klasy III H, która otrzymała wyróżnienie za udział w konkursie.

//

On 10th June 2016 II Bartender School Competition "Soft Drink" took place in the Czesław Nowak Secondary and Vocational School Complex in Radzymin. The aim of the competition was to polpularize the art of bartending among students of catering - hospitality profile. Each participant had to perform his soft drink in two portions and after that 3 best students passed to the second part of the competition.
The decoration, flavor, composition of ingredients and technique of performing the drink were evaluated. The main judge was Jerzy Czapla, an experienced bartender and now coach of the young bartender students.
Our school was represented by Klaudia Korbuszewska 3h who received award for participating in the competition.

 




Szkolny Konkurs Barmański „Soft Drink” 2014/2015 // Bartender School Competition "Soft Drink" 2014/2015

W dniu 06 marca 2015 roku w Zespole Szkół Terenów Zielonych odbył się Szkolny Konkurs Barmański „Soft Drink”. Celem konkursu było rozpowszechnianie sztuki barmańskiej wśród uczniów techników o profilu gastronomiczno-hotelarskim. Każdy z uczestników miał w pierwszej części wykonać swojego „soft drinka” w dwóch porcjach, natomiast w drugiej części przechodziło trzech najlepszych uczniów.
Oceniany był wygląd dekoracji, smak kompozycji składników oraz technika wykonania. Głównym sędzią był Jerzy Czapla długotrwały barman a obecnie szkoleniowiec młodego pokolenia adeptów sztuki barmańskiej.
Naszą szkołę reprezentowała uczennica Zuzanna Romanowska z klasy III H wraz z opiekunem Panem Arkadiuszem Butor zajmując I miejsce w konkursie.

//

On 6th March 2015 Bartender School Competition "Soft Drink" took place in the Green Areas School. The purpose of the competition was to popularize bartending among students of cooking - hospitality schools. Each of the participants had to make its own "soft drink" in two portions, and next, the 3 best students moved on to the second stage.
The decoration, flavor composition of ingredients and the way of preparing were evaluated. Jerzy Czapla, bartender, now trainer, was the main judge in the competition. Zuzanna Romanowska IIIh was representing our school. She was present with her teacher Mr Arkadiusz Butor and she won the competition, ranking on the 1st place.