TROPHEE MILLE

TROPHEE MILLE - POLSKA 2025

Wraz z końcem tygodnia mamy świetną wiadomość! Zuzanna Żak z klasy 5Dp oraz Aleksander Szymczak z klasy 4Dp zakwalifikowali się do 2 etapu prestiżowego konkursu Trophee Mille. Zespół dwuosobowy składający się z kobiety i mężczyzny pod okiem Pana Roberta Nicewicza (danie słone) i Pana Krzysztofa Kopcińskiego (deser) pracowali wspólnie nad konkursowym zadaniem. Do wykonania było opracowanie receptur oraz wykonanie dania słonego i słodkiego z użyciem określonych składników wraz ze zdjęciami:
Danie słone:

  • filet z kaczki firmy Cedrob 
  • dowolne leśne grzyby
  • produkt regionalny z województwa, w którym mieszka jeden z uczestników

Danie słodkie:

  • dowolna kawa Lavazza
  • dowolny rodzaj świeżego owocu cytrusowego
  • ciasto kruche

Uczniowie pod wodzą trenerów zaprezentowali wysoki poziom  umiejętności, które będą mogli pokazać podczas finału podczas Targów Horeca w Krakowie, mając 3h30min na wykonanie 8 porcji dania słonego i deseru. Zwycięski zespół biorący udział w finale Trophee Mille Polska będzie reprezentował Nasz kraj w Trophee Mille International w Reims we FrancjiTrzymamy kciuki za uczestników i ich trenerów! 

 

TROPHEE MILLE - POLAND 2025

As the week draws to a close, we have some great news! Zuzanna Żak from class 5Dp and Aleksander Szymczak from class 4Dp have qualified for the second stage of the prestigious Trophee Mille competition. The two-person team, consisting of a woman and a man, under the supervision of Mr Robert Nicewicz (savoury dish) and Mr Krzysztof Kopciński (dessert) worked together on the competition task.
The task was to develop recipes and prepare a savoury and sweet dish using specific ingredients, accompanied by photographs:
Savoury dish:

  • Cedrob duck fillet
  • any wild mushrooms
  • a regional product from the province where one of the participants lives


Sweet dish:

  • any Lavazza coffee
  • any type of fresh citrus fruit
  • shortcrust pastry


Under the guidance of their coaches, the students demonstrated a high level of skill, which they will be able to showcase during the final at the Horeca Fair in Krakow, where they will have 3 hours and 30 minutes to prepare 8 portions of a savoury dish and a dessert. The winning team participating in the Trophee Mille Polska finals will represent our country at the Trophee Mille International in Reims, FranceWe are keeping our fingers crossed for the participants and their trainers!

uczniowie biorący udział w konkursie