2018-2014

Osiągnięcia inne 2017/2018 // Other achievements 2017/2018

 

W ostatnim czasie uczniowie naszej szkoły realizowali projekty w ramach działań Polskiej Fundacji Dzieci i Młodzieży. Udało nam się zrealizować projekt społeczny oraz projekt dotyczący innowacji. Wszyscy uczniowie zaangażowaniu w powyższe działania mieli okazję uczestniczyć w gali podsumowującej osiągnięcia, która odbyła się w Centrum Kreatywności Targowa. Powyższe projekty powstawały pod opieką p. Beaty Pręgowskiej, Dobrosławy Kowalskiej i Moniki Różyckiej.

 //

Recently students of our school carried out projects as part of the Polish Foundation activities. We managed to implement a social project and innovation project. All students involved in the above activities had the opportunity to participate in the gala, summarizing the achievements that took place at Creativity Center Targowa. The above projects were created with the help of Ms B. Pregowska, D.Kowalska and M. Różycka.

 

30 listopada 2017r. w Centrum Szkoleniowym przy ul. Siennej 73 odbyła się prezentacja projektów innowacyjnych w ramach  programu „Przedsiębiorcza młodzież”.  Nasz zespół  - uczniowie klasy 3de w składzie:  Laura Opala (lider grupy), Klaudia Mazurkiewicz, Paulina Winiarska, Radosław Ostrowski przedstawili swój wynalazek „Obłuszczarko - fileciarkę” zwaną Fo-fish przed komisją specjalistów. Projekt wzbudził zainteresowanie, zadawano wiele pytań, na które nasi uczniowie wyczerpująco odpowiadali. Podsumowanie projektu odbędzie się 19 grudnia.

 //

On 30th November 2017 in the Training Center at 75 Sienna street there was a presentation of innovative projects within the "Entrepreneurial Youth" program. Our team 3de students composed of Laura Opala (group leader), Klaudia Mazurkiewicz, Paulina Winiarska, Radosław Ostrowski presented their invention "Decalher - Fillet" in front of a group of specialists. The project was accepted with great interest. Many questions were asked and they were answered by the students. The project's evaluation will take place on 19th December.

Szkolny Konkurs Barmański
Dnia 27 października 2017 roku, odbyła się II edycja Szkolnego Konkursu Barmańskiego, mająca na celu wyłonienie reprezentanta naszej szkoły do udziału w Ogólnopolskim Konkursie Barmańskim Monin Cup Junior 2017. Zmagania konkursowe rozpoczęły się od krótkiego przemówienia p. dyrektor Anny Chylińskiej, która powitała uczestników, członków jury oraz kibicujących  uczniów z klasy 2h, 3h, 4f, życząc wszystkim dobrej zabawy. W jury konkursu wzięli udział przedstawiciele firmy Monin i p. Marek Bielecki,  nauczyciele p. Grażyna Ładno i p. Arkadiusz Butor oraz absolwent szkoły p. Krzysztof Ruciński - uczestnik konkursu Monin Cup Junior 2015.

W konkursie polegającym na opracowaniu oryginalnej receptury napoju bezalkoholowego na bazie produktów firmy "Monin" oraz własnoręcznym przygotowaniu moktajlu wzięły udział:
1.        Paulina Gaweł z kl.4f przygotowująca techniką shakerowania napój "Cocorange"

2.        Zuzanna Mataszek z kl. 2h przygotowująca techniką Bulding/Stiring napój "Multi Color Day"

3.        Dominika Staśkiewicz z kl.4h przygotowująca techniką shakerowania napój " Orange Express".

Jury konkursu, biorąc pod uwagę zapach, smak, sposób podania oraz technikę wykonania napoju, najwyżej oceniło drink przygotowany przez Zuzannę Mataszek. Uczennica w dniu 7 grudnia 2017 roku, reprezentując Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich weźmie udział w Ogólnopolskim Konkursie Barmańskim MONIN CUP JUNIOR 2017. Uczestniczkom szkolnych zmagań dziękujemy a Zuzi życzymy powodzenia.

 //

School Bartender Competition
On 27th October 2017 the second edition of Bartender Competition took place in our school. Our aim was to select a representative of our school to participate in the National Bartender Competition Monin Cup Junior 2017. The competition started with a brief speech of head teacher Ms Anna Chylińska, who welcomed the participants, members of the jury and supporters of class 2h, 3h and 4f, wishing all good fun. The jury was attended by representatives of Monin, Mr Marek Bielecki, teachers Ms Grazyna Ładno and Arkadiusz Butor and Krzysztof Ruciński - participant of the Monin competition Junior Cup 2015.

The competition consists in preparing an original recipe of a non-alcoholic beverage on the base of Monin products. The following students took part in it:
1.Paulina Gaweł 4f prepared drink "Cocorange"

2.Dominika Staśkiewicz 4h prepared drink "Orange Express"

3.Zuzanna Mataszek 2h prepared drink "Multi Color Day"

The jury took into account smell, taste, technique of preparing and way of serving. Zuzanna Mataszek won the competition and will represent our school in the National Bartender Competition Monin Cup Junior 2017. We wish Zuzanna good luck.

 

Uczniowie klasy 3de z wychowawczynią Beatą Pręgowską zainteresowali się programem „Przedsiębiorcza młodzież” współfinansowanym przez m. st. Warszawę i 13.10.2017r. zgłosili dwa projekty. Jeden projekt społeczny pt. „Śniadanie dla zabieganych” oraz drugi projekt pt. „Ręczna fileciarko-obieraczka do ryb” na konkurs młodzieżowych innowacji, którego celem jest realizowanie własnych pomysłów w zakresie innowacyjnych rozwiązań. 18.10.2017r. zapadła decyzja o przejściu do drugiego etapu i otrzymaniu dofinansowania na realizację prototypu innowacji, aby na początku grudnia 2017r. zaprezentować go podczas finału konkursu. Konkurencja jest duża, trzymajcie kciuki.

 //

Students from class 3de with their teacher Ms Beata Pręgowska interested in the program "Young entrepreneurs" financed by the city of Warsaw, have entered two projects on 13th October 2017. One of them is "Breakfast for busy people" and the other one id "Manual fillet fish peeler". Both projects take part in the contest of young innovators. Their aim is to implement their own ideas for innovative solutions. On 18th October students passed to the second stage and received funding for the implementation of the prototype of the innovation. It will be presented in the final of the contest in December 2017. Keep your fingers crossed!

 



 

Osiągnięcia inne 2016/2017 // Other achievements 2016/2017

Sukcesy nauczycieli
Miło nam poinformować, że Joanna Wojtulewicz, uzyskała III miejsce w mazowieckim konkursie „Lekcje o Mazowszu” , za scenariusz lekcji „Powrócisz tu gdzie nadwiślański brzeg… Historia, tradycje i współczesność ziemi mazowieckiej”. Serdecznie gratulujemy

 //

Teachers’ success
We would like to inform you that Ms Joanna Wojtulewicz took III place in the Mazovia Contest „Lessons about Mazovia region” for the lesson schedule „Powrócisz tu gdzie nadwiślański brzeg….History, tradition and contemporary Mazovia region”. Congratulations!

 

 

Dnia 7 kwietnia 2017 roku odbyła się 9 Ogólnopolska Olimpiada Kawy dla szkół gastronomicznych na Targach Euro - Gastro. Naszą szkołę w ścisłym finale reprezentowana przez uczennicę klasy III H Anetę Kuć pod opieką Pana Arkadiusza Butor. Zawodniczka miała do przygotowania klasyczne expresso a następnie latte art oraz taste cup. 

 //

On 7th April 2017 the IX Coffee Competition for catering schools took place at Euro-Gastro Fair. Our school was represented by 3rd class student Aneta Kuć with the help pf her teacher Mr Arkadiusz Butor. She had to prepare a classic expresso followed by latte art and taste cup.

 

Konkurs gastronomiczny

W dniu 27 marca 2017 r. dwa zespoły z klasy 2 f reprezentowały szkołę  w konkursie gastronomicznym pt. „ Smażone, pieczone, czy duszone- najlepsze mięso mielone”. Pierwszy zespół w składzie Iwoną Bąk i Dariusz Horowski zaprezentowali danie pt: „Wołowina/ bearnaise/szynka/cebula/cukinia”.
 Para zajęła 6 miejsce. Drugi zespółw składzie Adam Ambroziak i Dominik Wiśniewski zaprezentowali danie pt: „ Mielone na trzy sposoby z pieczonymi ziemniakami, marchewką i pietruszką”. Para zajęła 7 miejsce. Do konkursu uczniowie przygotowywali się pod okiem ucznia klasy 3 d Daniela Ogonowskiego i Pani Pauliny Ciesielskiej.

 //

Caterin competition

On 27th March two teams from class 2f represented our school in the catering competition "Fried, baked and stewed - the best minced meat". The first team - Iwona Bąk and Dariusz Horowski - presented the dish "Beef, bearnaise, ham, onion, courgette" They took 6th place. The second team - Adam Ambroziak and Dominik Wiśniewski presented the dish "Minced meat with roast potatoes, carrot and parsley". They took 7th place. The students were prepared by Ms Paulina Ciesielska and Daniel Ogonowski from class 3d.

 

 

 

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi od kilku lat organizuje ogólnopolski konkurs dla ponadgimnazjalnych szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.
Uczniowie naszej szkoły opracowywali własne receptury i aż cztery z nich uznano za ciekawe. Zostały one wykorzystane w wydanym przez MR i RW katalogu "Tradycja w ujęciu młodych, czyli 50 najlepszych przepisów” popularyzującym polskie dziedzictwo kulinarne. Gratulujemy naszym młodym kucharzom!

//

Minister of Agriculture for several years has been organizing a contest for catering secondary schools for the best recipe using products with Protected Designation of Origin and as Traditional Speciality Guaranteed.
Our studen2ts worked on their own recipes and four of them were found to be interesting. They were used in the catalogue "Tradition in terms of young people - 50 best recipes". It makes popular our culinary heritage. Congratulations to our young cooks!

 

Konkurs Żywności Ekologicznej, Organicznej lub mającej szczególne cechy zdrowotne
W dniu 21 października 2016 roku na Targach Eco&Organic&Vege w Centrum Targowym PTAK w Nadarzynie odbył się drugi etap konkursu Żywności Ekologicznej, Organicznej lub mającej szczególne cechy zdrowotne organizowanego przez Koło Naukowe Gastronomów i Hotelarzy SGGW we wspólpracy z targami. W tym konkursie naszą szkołę reprezentowała dwójka uczniów: Katarzyna Suchodolska i Jakub Czernecki z klasy IVD. Do finału zakwalifikował się Jakub, który musiał przygotować 3 porcje dania zasadniczego z użyciem produktów z tzw. black boxu, a były to min. kurczak i dynia.
Jakub Czernecki przygotował w ocenie wszystkich bardzo smaczne danie i zajął IV miejsce. Uczniowie przygotowali się do konkursu pod kierunkiem Pani Bożeny Juzaszek.

//

Competition og Organic and Healthy Food
On 21st October 2016 at the Eco Fair&Organic&Vege in the Fair Center PTAK in Nadarzyn the second stage of the competition took place. It was organized by the Scientific Catering and Hospitality Association of the University of Social Life in cooperation with the Fair. In this competition our school was represented by 2 students: Katarzyna Suchodolska and Jakub Czerniecki from class 4d. Jakub Czerniecki qualified for the finals. He had to prepare 3 servings of basic dish using products from the black box. It was chicken and pumpkin.
Jakub Czernecki prepared a very tasty dish and took 4th place. Students were prepared by Ms Bozena Juzaszek. Gratulujemy występu w finale konkursu!!!



Osiągnięcia inne 2015/2016 // Other achievements 2015/2016

14 czerwca odbył się finał polskich eliminacji do konkursu Les Chefs en Or 2016 w Studio Kulinarnym Transgourmet/Selgros Cash&Carry w Ożarowie Mazowieckim. Z całej Polski zakwalifikowało się 4 uczniów, wśród których znalazł się Przemysław Kopania (opieka Beata Pręgowska).
Przedmiotem konkursu było stworzenie potrawy z zakresu sztuki kulinarnej o szczególnych warunkach wizualnych i smakowych. Należało przygotować w czasie max. 120 min 6 porcji własnego dania zawierającego rybę Kulbin, czerwoną komosę ryżową, kumkwat oraz miód wielokwiatowy.

Przemek Kopania zajął III miejsce wygrywając cenne nagrody, między innymi staż w restauracji MOONSFERA u Jarosława Uścińskiego – Prezesa Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni (OSSKiC). W czasie spotkania dla uczestników odbył się pokaz kulinarny francuskiego jurora Marc Galais – dyrektora ds. HoReCa Transgourmet Francja.

//

On 14th June 2016 the final elimination of the Polish Competition Les Chefs en Or 2016 in Culinary Studio Transgourmet/Selgros took place in Ożarów Mazowiecki. Four students qualified to the competition, among them was our student Przemysław Kopania under the supervision of Ms B. Pregowska.
The object of the contest was to create a range of dishes from culinary art of specific visuality and taste. They had to prepare 6 portions of dishes containing fish meager, red quinoa, kumquat and honey.

Przemek Kopania won 3rd place, winning valuable prizes, including training in MOONSFERA reaturant at Jarosław Usciński - president of National Association of Cuisine and Pastry Chefs (OSSKiC). During the meeting there was a cooking show of French juror Marc Galais - director HoReCa Transgourmet France.

Konkurs z wiedzy „Osiągnięcia sportowców polskich w letnich igrzyskach olimpijskich”
W maju nauczyciele w-f przeprowadzili we wszystkich klasach eliminacje do w/w konkursu. W dniu 30 .05 .16r. w LO XXIII im. Marii Skłodowskiej-Curie /organizator konkursu/ odbył się finał ,w którym uczestniczyło troje naszych uczniów; M. Cimochowska kl. 1e, J. Podołowski 1d. oraz P. Olszewski 3f. wraz z opiekunem S. Pawelec.
Na 40 finalistów ze szkół warszawskich czekał do rozwiązania test z 60 pytaniami. Nasi uczniowie wykazali się dobrą znajomością tematu osiągając przyzwoity wynik za co zostali nagrodzeni dyplomami oraz skromnymi upominkami.

//

The competition of knowledge about "Achievements of Polish sportsmen in the summer Olympic Games"
In May, gym teachers conducted qualifications for the contest in all classes in our school. On 30th May 2016 in Maria Curie-Skłodowska Secondary School (competition organizer) the final was held, which was attended by our 3 students M.Cimochowska 1e, J.Podołowski 1d and P.Olszewski 3f, supervised by S.Pawelec. 40 finalists from Warsaw schools were solving a test of 60 questions. Our students demonstrated a good knowledge of the subject reaching a good result for which they were awarded diplomas and gifts.

I OGÓLNOPOLSKI KONKURS KULINARNY DLA SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH „Drób na Polskim Stole”
W dni 14 maja 2016 w Ostródzie odbył się I Ogólnopolski Konkurs Kulinarny dla Szkół Gastronomicznych. Temat konkursu „Drób na Polskim Stole”. Naszą szkołę reprezentował Daniel Ogonowski uczeń klasy 2 d. Uczeń miał za zadanie przygotowanie 6 porcji dania zasadniczego w czasie 60 minut.
Daniel Ogonowski zajął 4 miejsce. Do konkursu uczeń został przygotowany przez Panią Bożenę Juzaszek i Paulinę Ciesielską. Gratulujemy.

//

I COOKING COMPETITION FOR CATERING SCHOOLS "Poultry on Polish Table"
On 14th May 2016 in Ostróda was held I Culinary Competition for Catering Schools. The topic was "Poultry on Polish Table". Our school was represented by Daniel Ogonowski, student from class 2d. He had to prepare 6 servings of the main course during 60 minutes. Daniel Ogonowski took 4th place. He was prepared by Ms Bozena Juzaszek and Ms Paulina Ciesielska.

13 maja 2016r. w Ostródzie Patryk Przybysz uczeń klasy IIIf brał udział i zajął II miejsce w Ogólnopolskim Konkursie „Zielona Budka Master Challenge” podczas Expo Mazury HoReCa festiwal smaków. Tematem konkursu był kreatywny deser lodowy „Karmel z solą”. Patryk pod opieką pani Beaty Pręgowskiej opracował deser „Egzotyczny raj” z wykorzystaniem lodów karmel z sola i sorbet malinowy oraz m.in. czekolady, bezy, malin, marakuji i mięty. Podczas konkursu przygotował go i podał po 6 porcji na talerzach i w pucharkach. Gratulujemy sukcesu!

//

On 13th May 2016 our student Patryk Przybysz 3f participated and took 2nd place in the competition "Zielona Budka Master Challenge" in Ostróda, during the Expo Mazury HoReCa festival of flavors. The topic of the contest was a creative ice cream dessert "Caramel with salt". Patryk with the help of Ms Beata Pręgowska prepared a dessert "Exotic paradise" using caramel ice cream with salt and rasberry sorbet and among others chocolate, meringue, rasberry, passion fruit and mint. During the competition he prepared six servings of the dessert on plates and in special cups. Congratulations!

Konkurs na danie z użyciem mrożonek firmy Hortex
Jakub Czernecki z klasy IIID (jako jedna z trzech osób) w Polsce wygrał konkurs na danie z użyciem mrożonek Horteksu. W związku z tym został zaproszony wraz z nauczycielką technologii Panią Bożeną Juzaszek do Food Lab Studio Grzegorza Łapanowskiego w Warszawie, gdzie wraz z dwoma pozostałymi laureatami miał możliwość wzięcia udziału w bardzo ciekawych warsztatach kulinarnych, prowadzonych przez Pana Grzegorza Łapanowskiego. Jakub wraz z Panią Bożeną Juzaszek przygotowali kilka potraw pod okiem Pana Grzegorza oraz Jakub zaprezentował swoją potrawę konkursową ,,Kolorowe kopytka" . Wszystkie dania wzięły udział w profesjonalnej sesji zdjęciowej do nowej książki w ramach projektu Szkoła na widelcu.

//

Competition for the dish using Hortex frozen ingredients
Jakub Czernecki 3d (as one of three people in Poland) won the competition using Hortex frozen ingredients. Therefore he was invited with his technology teacher Ms Bożena Juzaszek to Food Lab Studio of Grzegorz Łapanowski in Warsaw, where together with other two winners had the opportunity to participate in a very interesting culinary workshop led by Mr Grzegorz Łapanowski. Jakub with his teacher Ms Bożena Juzaszek prepared several dishes under the supervision of Grzegorz Łapanowski and Jakub presented his competition dish "colorful dumplings". All dishes participated in a professional photo session for a new book concerning the project "School on a fork". Its aim is to improve nutrition of children in schools and kindergardens.

07 kwietnia 2016r. w czasie Dnia Otwartego Szkoły odbył się konkurs ciasteczkowy pt.: „Kolorowa wiosna”. W konkursie zorganizowanym przez p. E. Zielińską i p. A. Konieczną wzięli udział uczniowie z klas I-III. W wyniku głosowania wyłoniono zwycięzców. Oto oni:
I miejsce: Sandra Rowicka i Adam Ambroziak, kl. 1f
II miejsce: Iga Jaszczur i Maria Powała, kl. 2ca oraz Marta Bachta, kl. 2hIII miejsce: Dominik Wiśniewski, kl. 1f Gratulujemy!!!

//

On 7th April 2016 during the Open school day a biscuit competition took place. It was organized by Ms Ewelina Zielinska and Ms Agnieszka Konieczna. Students from classes I - III took part in it. The winners are:
1st place Sandra Rowicka and Adam Ambroziak 1f
2nd place Iga Jaszczur and Maria Powała 2ca, Marta Bachta 2f
3rd place Dominik Wiśniewski 1f Congratulations!



Osiągnięcia inne 2014/2015 // Other achievements 2014/2015

Jak co roku uczniowie naszej szkoły wzięli udział w Międzyszkolnym Konkursie Języka Angielskiego "Operation 2015”. 12 marca 2015 odbył się etap szkolny, w którym wzięło udział 6 uczniów z klas 4g i 4g1. Najwyższy wynik uzyskało 3 uczniów klasy 4g1: Justyna Chyża, Grzegorz Frej i Kamil Świerczyński. Gratulacje dla naszych dzielnych uczniów. W tym roku treści konkursu związane były z pomocą najbiedniejszym państwom świata oraz promocję idei Unii Europejskiej. Tematyka konkursu obejmowała takie pojęcia jak zrównoważony rozwój, ekologia, prawa człowieka, etc.

//

As every year students of our school participated in The Interschool English Language Contest "Operation 2015”. On March 12th 2015 six students of 4g and 4g1 classes took part in the first part of the competition in our school. Three of them, all from 4g1 class achieved the highest results: Justyna Chyża, Grzegorz Frej i Kamil Świerczyński. Congratulations to our brave learners. This year the topics concerned the help for the poorest countries in the world and the promotion of the European Union idea. The issues such as balanced development, ecology, human rights, etc. were also the matter of „Operation 2015”.

 


Zakończył się zorganizowany dla młodzieży ZSGH konkurs fotograficzny pt. "Jesień w Warszawie”. Za udział w konkursie nagrody otrzymali:
Piotr Bąk – klasa 4h
Daniel Kudlak – klasa 1c

//

A photography contest for ZSGH youth has come to an end. The competition entitled "Autumn in Warsaw" features the following people to have been awarded:
Piotr Bąk – class 4h
Daniel Kudlak – class 1c



Osiągnięcia inne 2013/2014 // Other achievements 2013/2014

Konkurs wiedzy o Pradze Południe
W dniu 12 marca 2014 r. uczniowie Ewelina Gur z klasy IV g1, Mariola Krychta z klasy IVg1 i Paweł Nogal z klasy Ig reprezentowali naszą szkołę w etapie dzielnicowym "Konkursu wiedzy o Pradze Południe”. Młodzież do konkursu przygotowywała się pod opieką pani Haliny Litwiniuk-Gierwatowskiej i pana Tomasza Ładziaka.

//

Praga Poludnie knowledge competition
On the 12th of March 2014, pupils Ewelina Gur from class IV g1, Mariola Krychta from class IVg1 and Paweł Nogal from class Ig represented our school in regional stage of ”Praga Poludnie knowledge competition”. Our youth had been prepared by Ms Halina Litwiniuk-Gierwatowska and Mr Tomasz Ładziak.

Certyfikat "Mądre żywienie zdrowe pokolenie"
Dnia 10.03.2014 r. uzyskaliśmy certyfikat w programie "Mądre żywienie zdrowe pokolenie". Pod opieką pedagoga - Anny Zubryckiej Pacholik szkoła wraz z uczniami brała udział w projekcie, dzięki któremu młodzież zdobyła wiedzę na temat zasad racjonalnego odżywiania, zaś nauczyciele scenariusze lekcji w danej dziedzinie do wykorzystywania z kolejnymi pokoleniami uczniów.

//

“Smart nutrition-healthy generation” certificate
On the 10th of March 2014 our school received a certificate “Smart nutrition-healthy generation”. Under supervision of our guidance counsellor, Anna Zubrycka Pacholik, our school and its pupils participated in a project which taught them rules of proper nutrition. Teachers, on the other hand, received lesson plans for each particular field of knowledge to use them with next generations of pupils.

kliknij na napis  CERTYFIKAT // CERFTIFICATE

Uczniowie naszej szkoły wzięli udział w projekcie edukacyjnym pt. „O działalności wytwórczej, życiu społecznym i folklorze miejskim na prawym brzegu Wisły - wczoraj, dziś i jutro. Rewitalizcja starej Pragi”, który był realizowany, w ramach VIII edycji Warszawskich Inicjatyw Edukacyjnych, przez Zespół Szkól nr 5 w Warszawie.
W maju 2013 roku odbyły się zajęcia w terenie przybliżające historię Pragi, ciekawe miejsca i zakątki, które być może za kilka lat zupełnie zostaną wchłonięte przez nowoczesną architekturę. Następnie we wrześniu br. zorganizowano spotkanie z Jerzym Kisielewskim, podczas którego znany dziennikarz opowiadał o anegdotkach i tajnikach zawodu dziennikarza. Ostatnim etapem projektu był konkurs dziennikarski, jego uczestnicy mieli za zadanie dotrzeć do rzemieślników i drobnych wytwórców, którzy od pokoleń mieszkają na Pradze i tu prowadzą swoje warsztaty wytwórcze. Z nimi też przeprowadzili wywiady. W konkursie wzięli udział uczniowie następujących szkół praskich: LO im. Z. Herberta, LO im St. Wyspiańskiego, LO im. S. Kisielewskiego, Technikum Hotelarsko-Gastronomicznego nr 2, LO im. Olimpijczyków Polskich.

Z największą przyjemnością i satysfakcją informujemy, że uczniowie TGH z „Majdańskiej” zdobyli nagrody i wyróżnienia.
W gronie laureatów znaleźli się uczniowie naszej szkoły:
II miejsce: Paweł Nogal – 1g3, za wywiad z cukiernikiem
Wyróżnienia: Marzena Czerkawska i Milena Smoderek – 1h za wywiad z zegarmistrzem
Aleksandra Kuczmarska i Paulina Kwiatkowska – 1 g3 za wywiad z szewcem
Opiekunem merytorycznym prac uczniów była Joanna Wojtulewicz.

//

Pupils from our school participated in an educational project en. “About productive activities, social life and urban folklore on the right bank of Vistula – yesterday, today and tomorrow. Revitalization of old Praga”. It was conducted due to the VIII edition of Warsaw Educational Initiatives by School Complex no. 5 in Warsaw.
In May 2013 the on field classes took place to learn Praga’s history, interesting nooks and crannies which for a couple of years might be absorbed by modern architecture. In September, this year, the meeting with Jerzy Kisielewski had been organized. He told about his journalist career, its secrets and anecdotes. The last part of the project included journalistic competition. Its participants had to find craftsman and small-scale producers who from generations live in Praga and here have their manufacture. The competition’s participants were: LO im. Z. Herberta, LO im St. Wyspiańskiego, LO im. S. Kisielewskiego, Technikum Hotelarsko-Gastronomicznego nr 2, LO im. Olimpijczyków Polskich.

With great pleasure we can announce that pupils from TGH Majdanska got several awards and distincions.
IInd place: Paweł Nogal- 1g1 for an interview with a confectioner
Distincions: Marzena Czerkawska and Milena Smoderek – 1h for an interview with a watchmaker
Aleksandra Kuczmarska and Paulina Kwiatkowska – 1g3 for an interview with a shoemaker
Joanna Wojtulewicz supervised pupils’ works.

W dniu 3 grudnia 2013r grupa uczniów TGH przystąpiła do szkolnego etapu konkursu nt wiedzy o Pradze Południe. Konkurs przygotowali p. Halina Litwiniuk-Gierwatowska i p.Tomasz Ładziak.

//

On the 3rd of December a group of pupis from TGH entered a school stage of competition concearning knowledge about Praga Poludnie. The competition had been prepared by Ms Halina Litwiniuk-Gierwatowska and Mr Tomasz Ładziak.