2013-2008

Turniej na "Najlepszego ucznia w zawodzie Cukiernik 2013" // "The Best Pupil Confectioner tournament" 2013

W dniach 15-17 kwietnia 2013r we Wrocławiu odbył się XVIII ogólnopolski finał Turnieju Na najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik. Województwo mazowieckie reprezentowała uczennica naszej szkoły z klasy 3c Monika Werczyńska.
Konkurs składał się z dwóch części – testu i zadania praktycznego. Uczestnicy mieli do wykonania tort, ciastka bankietowe, figurki z dowolnego surowca, eksponat z czekolady lub karmelu oraz praliny. Prace uczniów miały nawiązywać do tematu przewodniego –„Moja mała ojczyzna”.

Niestety nie udało się zająć miejsca na podium ale sukcesem jest sam udział w konkursie oraz to, że jako finalistka konkursu jest zwolniona z etapu pisemnego egzaminu zawodowego. Monice gratulujemy. Może uda się następnym razem.

//

From 15th to 17th of April in Wroclaw the XVIII national final for the best pupil confectioner was taking place. The mazovian province was represented by pupil from our school i.e. Monika Weczynska from class 3c.
The competition was divided into two parts – a test and a practical task. Participants had to make a layer cake, banquet cakes, figures from any available ingredient, chocolate or caramel exhibit. Pupils’ creations had to refer to the central theme of the competition –„My little homeland”.

Unfortunately, we weren’t able to stand on the podium of winners, but participation itself, as well as, the fact that Monica is now exempted from writing her vocational exam are things to be happy about. We congratulate to Monica. Let’s hope for the next time.

15 stycznia 2013r w naszej szkole odbyły się wojewódzkie eliminacje do XVIII edycji Turnieju Na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik.
W konkursie uczestniczyło 2 uczniów z Zasadniczej Szkoły Zawodowej z Radomia i 5 uczniów z Zasadniczej Szkoły Zawodowej z Majdańskiej. Uczniowie najpierw napisali test sprawdzający z wiedzy i umiejętności w zawodzie cukiernik a nastepnie wykonali tort, babeczki bankietowe oraz figurki z dowolnego surowca. Tematem wiodącym tegorocznego konkursu była "Moja mała ojczyzna".

Konkursowe prace oceniało profesjonalne jury -p. Jolanta Tyrakowska, p. Stanisław Petryka, p. Zygmunt Wypych, p. Janusz Profus i p. Tomasz Kowalczyk.
I miejsce Monika Werczyńska IIIc z ZSGH w Warszawie
II miejsce Rafał Gales IIc z ZSGH w Warszawie
III miejsce Damian Kozłowski z ZSSiH w Radomiu

Nagrodą za zajęcie pierwszego miejsca jest udział w finale ogólnopolskim we Wrocławiu. Konkurs odbył się pod patronatem Mazowieckiego Kuratora Oświaty.

//

On the 15th of January 2013, at our school, the regional preliminary stage of XVIII edition of the best pupil confectioner took place.
Competition’s roster included 2 pupils from vocational school in Radon and 5 pupils from our vocational school. At the beginning, pupils had to write a short test checking their theoretical knowledge. Secondly, their task was to prepare a layer cake, banquet cupcakes, and statuette made from any confectionery related product. The main theme and subject of this year’s competition was “My little homeland”.

The outcome of pupils’ work was assessed by professional jury including Ms. Jolanta Tyrakowska, Mr. Stanisław Petryka, Mr. Zygmunt Wypych, Mr. Janusz Profus and Mr. Tomasz Kowalczyk.
Monika Werczyńska IIIc won the first place,
the second went Rafał Gales IIc and
the third to Damian Kozłowski.

The main prize was a participation in national stage of the competition. Mazowiecki Kurator Oświaty took a patronage over the competition.

I miejsce Monika Werczyńska IIIc z ZSGH w Warszawie

 

II miejsce Rafał Gales IIc z ZSGH w Warszawie

 

III miejsce Damian Kozłowski z ZSSiH w Radomiu

 

 




Turniej na "Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik" 2012

10 stycznia 2012r. odbyły się wojewódzkie eliminacje do XVII edycji
Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik.

W eliminacjach wzięli udział uczniowie dwóch szkół z Zespołu Szkół Spożywyczych i Hotelarskch w Radomiu i z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Warszawy.

Uczniowie mieli do wykonania tort z dekoracją, babeczki bankietowe i 3 figurki z dowolnego surowca.

Tematem przewodnim było najważniejsze wydarzenie sportowe tego roku czyli "Euro 2012".

Profesjonalne jury w składzie: p. Bożena Sikoń, p. Izabela Birek, p. Urszula Bartecka-Matuszewska. p. Stanisław Petryka i p. Zygmunt Wypych,
wyłoniło zwycięzcę eliminacji - Annę Giska ze szkoły z Radomia, która będzie reprezentowała województwo mazowiekie podczas finału we Wrocławiu.

Uczeń z naszej szkoły klasa III c  Krzysztof Sołodowski zajął III Miejsce - GRATULUJEMY!



Turniej na "Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik" 2011

W dniu 18.01.2011r. odbyły się wojewódzkie eliminacje do Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego ucznia w zawodzie Cukiernik.
W tym roku tematem przewodnim był "Świat baśni i bajek".
Naszą szkołe reprezentowali: Damian Sobański i Paweł Popis z klasy III C.



Turniej na "Najlepszego ucznia w zawodzie cukiernik" 2010

W dniach 19.-21.04.2010r. we Wrocławiu odbył się Ogólnopolski finał XV edycji Turnieju na "Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik", w którym wzięła udział Wioleta Rosińska z klasy III c.
Niestety nie udało się wejść do czołówki najlepszych cukierników ale mimo to gratulujemy.
Będziemy próbować dalej...

W dniu 12.01.2010r. odbyły się wojewódzkie eliminacje do Ogólnopolskiego Turnieju na "Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik".
Nasze uczennice z klasy III c zajęły:
I miejsce - Wioleta Rosińska
III miejsce - Patrycja Ciaskowska

 Tematem przewodnim konkursu były Inspiracje Panem Tadeuszem.
Uczniowie do wykonania mieli tort, roladę, babeczki bankietowe oraz 2 figurki z marcepana.




Turniej na "Najlepszego ucznia w zawodzie cukiernik" 2009

W dniu 14. 01. 2009 roku odbyły się wojewódzkie eliminacje XIV edycji Turnieju na "Najlepszego ucznia w zawodzie Cukiernik".
W konkursie wzięli udział uczniowie z czterech szkół: Radomia, Legionowa oraz z Warszawy z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Licealnych z ul. Komorskiej oraz z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z ul.Majdańskiej.

Naszą szkołę reprezentowali uczniowie Rafał Spychalski oraz Piotr Zalewski z klasy III d.
III miejsce - Piotr Zalewski

W jury zasiedli:
p. Bożena Sikoń szef cukierni w hotelu Jan III Sobieski,
p. Izabela Birek szef cukierni w hotelu Holliday Inn
p. Beata Leszczyńska wicedyrektor z Kuratorium Oświaty w Warszawie
p. Stanisław Petryka, p. Zygmunt Wypych.



Turniej na "Najlepszego ucznia w zawodzie cukiernik" 2008

Nasi uczniowie Zasadniczej Szkoły Zawodowej okazali się najlepsi podczas wojewódzkich eliminacji XIII Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik, który dnia 08.01.2008 roku miał miejsce w Cechu rzemiosł Spożywczych w Warszawie.

Ten fakt odnotowujemy z satysfakcją i gratulujemy:
I miejsce - Piotr Zalewski z klasy II d
II miejsce - Edyta Bałasanów z klasy III d,
wyróżnienie - Adrianna Kozłowska z klasy III d.

Sukces nie przyszedł łatwo. Uczestnicy turnieju przygotowywani przez panią profesor Urszulę Augustyniak, musieli udowodnić swoją wiedzę teoretyczną z zakresu ciastkarstwa i cukiernictwa oraz wykazać się umiejętnościami praktycznymi przy dekorowaniu tortu weselnego oraz trzech rodzajów babeczek kruchych.
Jury w składzie: Beata Leszczyńska z Kuratorium Oświaty i Wychowania, Izabela Birek z cukierni hotelu Holidey Inn, Bożena Sikoń z cukierni Jan III Sobieski i Stanisław Petryka, właściciel prywatny – oceniało organizacje i higienę pracy, wykonywanie wyrobów ciastkarskich i cukierniczych, wykonanie elementów dekoracyjnych z marcepanu, karmelu i czekolady, oraz dało ocenę organoleptyczną babeczek i kreatywności uczestników konkursu. Nasi cukiernicy wypadli wspaniale, zebrali pochwały i nagrody oraz zakwalifikowali się do dalszych eliminacji.